Zelné závitky s hovězím masem a vařenými brambory

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Na závitky:
1/2 kg mletého hovězího masa
1 cibule - oloupaná a nakrájená na proužky
1 balíček mražené mixované zeleniny (mrkev, okurka, fazolové lusky)
1 lžička práškového česneku
1 lžíce sladké papriky
2 lžíce zeleninového oleje
1 lžička salátového koření (používám McCormick Salad Supreme)
1 lžíce soli na vaření
špetka mletého černého pepře
1 hrnek hovězího vývaru
8 zelných plátků
Na přílohu:
1/2 kg brambor - oloupaných a uvařených ve slané vodě, můžeme přidat kmín dle
chutě
8 zelných plátků na ozdobu talíře (můžeme použít třeba kadeřavý nebo ledový)
papriky čerstvé
okurka
bílé sladké cibulky ze sklenice
1 mrkev - očištěna, nastrouhaná a podušena

Postup přípravy receptu

  1. Ve věštím hrnci uvaříme zelné plátky v osolené vodě, olozime na sací kuchyňský papír (papertowels) and necháme oschnout.

  2. Mezitím na hlubší pány rozpálíme 1 lžíci oleje přidáme cibulku a necháme že sklovatět. Snížíme teplotu, přidáme maso, česnek, paprika, pepř, salátové koření a 1/2 hrnku vývaru a necháme dusit, za občasného míchání, aby maso získalo hnědou barvu.

  3. Přidáme mraženou zeleninu a podusíme než zelenina mírně změkne. Masovou směs scedíme do misky, ale stavu zachováme.

  4. Kazdy zelný latén opatrně nařízneme ve stonku, abychom ho mohli rozložit, ale nerozpůlili na dvě části.

  5. Zelné plátky naplníme masovou směsi, začínáme nikoli uprostřed, ale na jednom konci, abychom mohli opatrně srolovat plátky do ruliček. Rulickyudelame tak, že postranní konce přehneme přes maso a poté podlouhlé strany plátků srolujeme. Zajistíme niti na vaření, já používám zubní nit bez příchutí, dobře drží a snadno se sundává po dokončení.

  6. Zbytkem oleje vymažeme pečicí formu, naskládáme do ní plátky těsně vedle sebe, zalijeme zbylou šťávou z masové směsi a zbytkem vývaru a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 20-25 minut. Občasné můžeme závitky polévat šťávou, aby se nepřipalovaly.

  7. Podávala jsem s pečenými brambory a zelenivym zalatem. Zelné plátky jsem ještě posypala dušenou mrkví.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!