Zelený čaj se dá i jíst Čokoládové košíčky se zeleným čajem
Recepty, CukrovíSuroviny
- 70 g čokolády se 70% kakaa
- 2,5 bílé čokolády (250g)
- 1/2 kelímku 40% smetany ke šlehání (cca 120 ml)
- 1 lžíce másla (cca 30g)
- 3 lžičky čajových lístků (viz tipy a triky)
- + papírové košíčky (na pralinky)
- + čistý tenký malířský štěteček
- + několik levandulových kvítků na ozdobu
Postup Zelený čaj se dá i jíst Čokoládové košíčky se zeleným čajem
Postup přípravy receptu
-
V menším kastrolku (nejlépe se silnějším dnem) zahřívejte na mírném plameni smetanu se zeleným čajem asi tak 4 minuty, až smetana přijme chuť i vůni zeleného čaje. Hodně míchejte, aby smetana příliš nevřela.
Tepluvzdornou mísu (ne nerezovou) postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou a vytvořte si tak vodní lázeň. Do mísy dejte 150 g bílé čokolády i všechno máslo a přes jemný cedník prolitou šlehačku (abyste se zbavily čaje). Společně zahřívejte a míchejte, až se suroviny spojí v kompaktní krém. Nechte jej vychladnout na pokojovou teplotu, zakryjte potravinářskou fólií, nebo alobalem a uložte úplně vychladnout do ledničky (minimálně na 4 hodiny, nejlépe však přes noc – nedostatečně vychlazený krém vám nepůjde vyšlehat).
Mezitím si připravte čokoládové košíčky. Tepluvzdornou mísu postavte nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo vodní hladiny a dejte do ní rozpustit bílou čokoládu.
Pomocí čistého malířského štětečku vytřete papírový košíček vrstvou čokolády a uložte do mrazáku ztuhnout. Takto opakujte u dalších papírových košíčků, až vám dojde čokoláda.
Mezitím ve stejné vodní lázni rozpusťte 50 g hořké čokolády, stáhněte z ohně, vložte zbylou hořkou čokoládu (nalámanou na kousky) a důkladně promíchejte. Čokoláda by měla mírně zchladnout a zhoustnout. Nechte ji ještě chvíli chladnout, až bude jen mírně teplá (ale nezačne ještě tuhnout).
Pomocí štětečku pak vymažte ztuhlé košíčky ještě vrstvou hořké čokolády a opět uložte do mrazáku ztuhnout (stačí několik minut).
Nakonec z košíčků odloupněte papírové části, aby vám zbyla jen čistá čokoláda. Pár čajových lístků roztlučte v hmoždíři úplně na prášek.
Vychladlý krém vyšlehejte do tuha (je tuhý sám o sobě, takže opět stačí chvilinka) a naplňte jím cukrářský sáček s křížovým zakončením. Do každého košíčku ozdobně stříkněte část krému a posypte troškou čajového prášku. Podávejte dobře vychlazené.