Žebírka dušená na zelenině (nejen) z remosky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

cca 900 g masitých vepřových žebírek
sůl
kořenící směs čubrica nebo adžika
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 rajčata
200 g mladé cukety
120 g žampionů
1 červená paprika
olej nebo sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Žebírka nasolíme a okořeníme kořenící směsí čubrica nebo adžika. Zeleninu a žampiony pokrájíme na větší kusy, vložíme do remosky o průměru cca 25 cm a mírně osolíme. Můžeme ji také lehce okořenit kořenící směsí.

  2. Na zeleninu rozložíme žebírka, která pokapeme olejem nebo rozpuštěným sádlem remosku zaklopíme, zapneme a bez podlití (zelenina pustí vody dost) pečeme cca hodinu.

  3. Po hodině pečení remosku odklopíme, zkontrolujeme měkkost masa, žebra na cca 15-20 minut otočíme, pak vrátíme nazpět a dopékáme do barvy a doměkka. Je-li třeba, podlijeme maličko vodou, ale myslím, že to také v remosce nebude nutné. Já pekl cca 90 minut a šťáva ze zeleniny se ke konci pečení zredukovala na skvělý sos i bez podlití. Na posledních 10 minut jsem pod žebra vložil prohřát oloupané vařené brambory.

  4. Zeleninu necháváme stále na dně, nemícháme ji, otáčíme jen maso. Pokud budeme péct klasicky v troubě, tak pod poklicí, za občasné kontroly, případného polití dle potřeby a na posledních pár minut dopečeme žebírka dozlatova, bez zakrytí.

  5. Pokud nebudeme dopékat žebírka v poslední fázi pečení s vařenými brambory, můžeme jako přílohu zvolit špecle, noky, šťouchané brambory, rýži...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!