Zdobené linecké hvězdičky a kytičky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 360 g hladké mouky plus na vál
- 120 g moučkového cukru
- 240 g másla
- 3 žloutky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 lžičky citronové šťávy
- 1/2 lžičky citronové kůry
- jahodový džem
Postup Zdobené linecké hvězdičky a kytičky
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, vanilkový cukr a kůru a šťávu z citrónu. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme do ledničky odpočinout zhruba na 30 minut.
Na pomoučněném vále rozválíme odleželé těsto na plát silný cca 3mm, z něj vykrájíme pomocí formiček hvězdičky a kytičky. Rozložíme je na plechy vyložené pečícím papírem a středy poloviny hvězdiček vypícháme o něco menším vykrajovátkem stejného tvaru. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, pak snížíme na 120°C na asi 8-10 minut. Necháme vychladnut.
Po vychladnutí potřeme cukroví jahodovým džemem a slepíme je se zbylým cukrovím s prázdnými středy. Před podáváním je na povrchu libovolně zdobícími trubičkami ozdobíme.