Zázvorové maso se steakovým žampionem a chřestem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 400 g vepřového masa (nebo drůbežího či králičího)
- sůl
- pepř mletý
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 cibule
- 1 plnější lžička zázvoru čerstvě nastrouhaného
- 1 větší portobello
- cca 8 mladých chřestů
- 1 lžíce sojové omáčky
- olej
- vývar dle potřeby
- 1 lžička solamylu
Postup Zázvorové maso se steakovým žampionem a chřestem
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, na kterou následně přidáme na nudličky nebo kostky pokrájené maso, opepřené a mírně osolené, dle vlasního výběru, které za občasného promíchání necháme také osmažit.
Následně přidáme nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, na plátky pokrájené portobello a dále smažíme, do změknutí portobella a rozvonění česneku se zázvorem. Pak přilijeme trošku vývaru, lžíci sojové omáčky a dusíme do změknutí masa, za občasného promíchání a případného podlití.
Po změknutí masa vmícháme na špalíky pokrájený chřest, pokud použijeme chřest bílý, nejdříve ho oloupeme a ještě asi dvě až tři minuty dusíme. Špičky chřestu do masové směsi nevmícháme, jen ho na maso položíme. Pára v hrnci mu postačí k tepelné úpravě dostatečně. Po závěrečném podušení vyndáme stranou špičky chřestu a sos zahustíme troškou solamylu, který jsme si rozmíchali v malém množství studené vody.
Vše ještě krátce provaříme, případně ještě dochutíme a můžeme podávat.
Podáváme s bramborovou přílohou nebo rýží či noky a špičkami chřestu na talíři dozdobíme.