Závitky z vepřových jater

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

600 g vepřových jater
100 g anglické slaniny
100 g uzené slaniny
1 cibule
1 velká mrkev
hořčice
mletý pepř
4 zrnka nového koření
hladké mouky
3 dl vývaru (i z bujonu)
1 dl smetany
2 polévkové lžíce sádla
sůl
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Odblaněná a šlachovitých částí zbavená játra nakrájíme na silnější plátky, které zlehka naklepeme. Z jedné strany okořeníme mletým pepřem a potřeme hořčicí.

  2. Na plátky jater rozdělíme plátky anglické slaniny, svineme a zpevníme párátkem.

  3. Závitky obalíme v hladké mouce a opečeme na rozehřátém tuku a pak odložíme stranou.

  4. Do výpeku vložíme na kostečky nakrájenou uzenou slaninu a rozškvaříme.

  5. Pak přidáme nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce orestujeme. Vložíme játrové závitky, podlijeme vývarem, přidáme nové koření a dusíme doměkka.

  6. Jakmile jsou játra měkká, závitky vyjmeme, odstraníme koření a ponorným mixérem omáčku rozmixujeme a přecedíme přes síto.

  7. Podle potřeby přilijeme vývar. Hladkou mouku a 2 lžičky hořčice rozmícháme v trošce vody, vlijeme do omáčky, přidáme smetanu a krátce povaříme.

  8. Hotovou omáčku osolíme. Játrové závitky podáváme s knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!