Závitky z vepřových jater
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 600 g vepřových jater
- 100 g anglické slaniny
- 100 g uzené slaniny
- 1 cibule
- 1 velká mrkev
- hořčice
- mletý pepř
- 4 zrnka nového koření
- hladké mouky
- 3 dl vývaru (i z bujonu)
- 1 dl smetany
- 2 polévkové lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
Postup Závitky z vepřových jater
Postup přípravy receptu
-
Odblaněná a šlachovitých částí zbavená játra nakrájíme na silnější plátky, které zlehka naklepeme. Z jedné strany okořeníme mletým pepřem a potřeme hořčicí.
Na plátky jater rozdělíme plátky anglické slaniny, svineme a zpevníme párátkem.
Závitky obalíme v hladké mouce a opečeme na rozehřátém tuku a pak odložíme stranou.
Do výpeku vložíme na kostečky nakrájenou uzenou slaninu a rozškvaříme.
Pak přidáme nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce orestujeme. Vložíme játrové závitky, podlijeme vývarem, přidáme nové koření a dusíme doměkka.
Jakmile jsou játra měkká, závitky vyjmeme, odstraníme koření a ponorným mixérem omáčku rozmixujeme a přecedíme přes síto.
Podle potřeby přilijeme vývar. Hladkou mouku a 2 lžičky hořčice rozmícháme v trošce vody, vlijeme do omáčky, přidáme smetanu a krátce povaříme.
Hotovou omáčku osolíme. Játrové závitky podáváme s knedlíkem.