Zasněžená chaloupka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- 120 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- 150 g mletých ořechů (můžou být mandle, lískové ořechy)
- 1/2 prášku do pečiva (6 g)
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce krystalového cukru do sněhu
- Tvarohový krém:
- 2 lžíce krupice + 200ml mléka (uvařit kaši a nechat vychladnout)
- 3 lžíce moučkového cukru
- 250 g tvarohu (našlehaný ve vaničce)
- 200 g másla
- 1 lžíce rumu
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- marmeláda
- kokos
Postup Zasněžená chaloupka
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve vyšleháme bílky (ne zcela dotuha), přidáme krystalový cukr a šleháme dále na tuhý sníh.
Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a žloutky do světlé pěny. Přimícháme ořechy a střídavě lehce zamícháme sníh + mouku, smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
Pečeme v hranaté formě cca 10x25cm, nejdříve při 150-160°C/20 minut, potom zesílíme na 175°C dalších asi 25minut (celkově 45-50minut).
Krém: Máslo šleháme s cukrem, přimícháme vychladlou krupici a tvaroh. Vše pěkně spojíme v jemný krém. Dochutíme rumem a citr. šťávou.
U vychladlého korpusu vyřízneme špičatým nožem střed do tvaru trojúhelníku (nejdříve prořízneme na jedné straně a potom na druhé, jde to dobře;prostředky na obou stranách jsem si označila párátky) a opatrně střechu odložíme bokem.
Piškot je ze třeného těsta, tak je pevnější, nemusíte se bát při odkládání střechy.
Všechny 3 budoucí vnitřní strany natřeme marmeládou a naplníme krémem. Přikryjeme střechou a zbylým krémem celou chaloupku natřeme.
Posypeme kokosem a dáme do chladna ztuhnout na 2-3 hodiny, nebo přes noc. Krájela jsem až druhý den. Rada pro čistý řez - nůž necháme v horké vodě prohřát, rychle otřeme a můžeme krájet (děláme to tak u každého řezu)