Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 ks většího pevného lilku
150 g šunky od kosti
100 g šmakouna (zde příchuť Natural)
50 g modrého sýra (např. Gorgonzola)
2 ks zralých rajčat
1 ks cibule
5 stroužků česneku
3 lžíce olivového oleje
špetka chilli
čerstvý tymián
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Lilek omyjeme, podélně rozkrojíme a do každého uděláme nožem asi čtyři zářezy hluboké 2 cm. Do každého zářezu vložíme několik klínků česneku (na každou půlku asi dva stroužky) a osolíme. Každou polovinu zakapeme lžící olivového olejem a pečeme v troubě asi 40 minut, dokud lilky nezměknou.

  2. Mezi tím si na pánvi opečeme cibuli s kapkou olivového oleje, přidáme plátky z jednoho stroužku česneku a po třech minutách i nakrájenou cibuli, šunku a na kostičky nakrájeného Šmakouna. Osmahneme a přidáme nasekaná rajčata. Necháme šťávu téměř vydusit, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem a chilli.

  3. Směs naklademe lžící na upečené lilky, přidáme sýr a vložíme na pět minut do vyhřáté trouby. Dozdobíme tymiánem a podáváme horké.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!