Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 ks většího pevného lilku
- 150 g šunky od kosti
- 100 g šmakouna (zde příchuť Natural)
- 50 g modrého sýra (např. Gorgonzola)
- 2 ks zralých rajčat
- 1 ks cibule
- 5 stroužků česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka chilli
- čerstvý tymián
- pepř
- sůl
Postup Zapečený lilek se šunkovo-zeleninovou směsí
Postup přípravy receptu
-
Lilek omyjeme, podélně rozkrojíme a do každého uděláme nožem asi čtyři zářezy hluboké 2 cm. Do každého zářezu vložíme několik klínků česneku (na každou půlku asi dva stroužky) a osolíme. Každou polovinu zakapeme lžící olivového olejem a pečeme v troubě asi 40 minut, dokud lilky nezměknou.
Mezi tím si na pánvi opečeme cibuli s kapkou olivového oleje, přidáme plátky z jednoho stroužku česneku a po třech minutách i nakrájenou cibuli, šunku a na kostičky nakrájeného Šmakouna. Osmahneme a přidáme nasekaná rajčata. Necháme šťávu téměř vydusit, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem a chilli.
Směs naklademe lžící na upečené lilky, přidáme sýr a vložíme na pět minut do vyhřáté trouby. Dozdobíme tymiánem a podáváme horké.