Zapečený lilek s parmezánem a mozzarellou

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

2 malé lilky
2 menší cibule
snítky dobromyslu (nebo bazalky, která mi došla)
250 g mozzarelly (dvě malá balení)
plechovka sekaných loupaných rajčat nebo passaty
cukr
sůl
česnek (můžete použít třeba i sugo)
100 g strouhaný parmazán
mouka na obalení
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Lilek pokrájíme na kolečka, posolíme a necháme alespoň hodinu na tácu vypotit.

  2. Na pánvi na lžíci oleje osmažíme dorůžova jemně pokrájenou cibuli, přidáme sekaná rajčata nebo passatu, osladíme, dosolíme, přidáme sušený česnek a necháme pomalu probublávat a zredukovat. Kdo chce a má, může místo takto připraveného protlaku použít sugo.

  3. Z lilků trošku opláchneme sůl, důkladně vymačkáme v papírových utěrkách, obalíme je lehce v mouce;a osmažíme z obou stran dozlatova na oleji.

  4. Do zapékací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – nejprve rajčatový protlak, pak plátky lilku, tenké plátky mozzarelly, a posypeme strouhaným parmazánem. To celé opakujeme, až spotřebujeme připravené suroviny, poslední vrstvou by měl být rajčatový protlak, který bohatě posypeme parmazánem. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180°. Před podáváním nechte alespoň 10 minut zchladnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!