Zapečený lilek s parmezánem a mozzarellou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 2 malé lilky
- 2 menší cibule
- snítky dobromyslu (nebo bazalky, která mi došla)
- 250 g mozzarelly (dvě malá balení)
- plechovka sekaných loupaných rajčat nebo passaty
- cukr
- sůl
- česnek (můžete použít třeba i sugo)
- 100 g strouhaný parmazán
- mouka na obalení
- olivový olej
Postup Zapečený lilek s parmezánem a mozzarellou
Postup přípravy receptu
-
Lilek pokrájíme na kolečka, posolíme a necháme alespoň hodinu na tácu vypotit.
Na pánvi na lžíci oleje osmažíme dorůžova jemně pokrájenou cibuli, přidáme sekaná rajčata nebo passatu, osladíme, dosolíme, přidáme sušený česnek a necháme pomalu probublávat a zredukovat. Kdo chce a má, může místo takto připraveného protlaku použít sugo.
Z lilků trošku opláchneme sůl, důkladně vymačkáme v papírových utěrkách, obalíme je lehce v mouce;a osmažíme z obou stran dozlatova na oleji.
Do zapékací misky začneme skládat jednotlivé vrstvy – nejprve rajčatový protlak, pak plátky lilku, tenké plátky mozzarelly, a posypeme strouhaným parmazánem. To celé opakujeme, až spotřebujeme připravené suroviny, poslední vrstvou by měl být rajčatový protlak, který bohatě posypeme parmazánem. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180°. Před podáváním nechte alespoň 10 minut zchladnout.