Zapečený květák (nejen) s uzeným masem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g květáku
- 200 g uzeného masa nebo libové uzené slaniny
- 150 g pórku
- 2 stroužky česneku
- máslo
- sůl
- pepř mletý
- muškátový květ
- cca 500 g vařených brambor
- 3 vejce
Postup Zapečený květák (nejen) s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce povařit do osolené vody. Poté scedíme a necháme okapat. Po částečném zchladnutí pokrájíme na menší kusy.
Na kousku másla dosklovata osmažíme na kolečka pokrájený pórek, přisypeme na kostičky pokrájené uzené maso, které s pórkem ještě chvíli smažíme a nakonec přisypeme nasekaný česnek, který necháme rozvonět. Směs dochutíme solí, pepřem a špetkou muškátového květu a odstavíme.
Do máslem vymazané zapékací mísy naskládáme na kostičky nebo na plátky pokrájené brambory. Masovou směs smícháme s pokrájeným květákem a nasypeme na brambory. Pokud chceme, můžeme brambory smíchat také s masovou směsí, my ale rádi odspoda opečené brambory.
Zapékací mísu zaklopíme, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 25-30 minut. Poté odklopíme, zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme krátce do barvy.
Podáváme se zeleninovými saláty dle vlastní chuti. Kdo má rád sýr, může před podáváním posypat strouhaným sýrem, což není vůbec nutné, ale v mnoha domácnostech často praktikované.