Zapečené tortilly s pikantním hovězím a červenými fazolemi

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

8 tortill (menšího průměru)
500 g hovězího masa (roštěnka, zadní, kližka)
1 konzerva červených fazolí (větší)
2 lžíce koření fajitas
1 lžíce strouhanky
100 ml vody
pepř
sůl
olej
6 lžic rajského protlaku
100 ml hovězího vývaru (silného)
1 zelená paprika
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce cibule (sušené)
1 lžíce sušeného česneku
1 rozdrcená chilli paprička (nebo zarovnaná lžička chilli prášku)
1 lžička cukru
1 lžička octa
100 g čedaru (strouhaného)
zakysaná smetana (k podávání)

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí maso dobře očistíme od všech bílých a tučných částí a nakrájíme na malinké kostičky, cca 1x1x1cm. Osolíme je, opepříme (můžeme předtím posypat směsí Křehké maso, ale pak solíme méně) a opečeme na oleji dohněda.

  2. Fajitas koření a jemnou, prosátou strouhanku rozmícháme v deci vody a přilijeme k opečenému masu. Necháme dusit na snížené teplotě.

  3. V misce smícháme rajský protlak, hovězí vývar, nadrobno nakrájenou zelenou papriku, sušený česnek a cibuli, mletou papriku, chilli, cukr, ocet a případně dosolíme. Směs prošleháme a přidáme k masu. Na mírné teplotě necháme probublávat, často mícháme a občas podlijeme malým množstvím horké vody. Dusíme doměkka a poté zvýšíme teplotu a necháme odpařit veškerou přebytečnou tekutinu. Přidáme scezené fazole, prohřejeme a odstavíme. Můžeme doladit dle vlastní chuti.

  4. Troubu předehřejeme na 200°C. Tortilly zakryjeme druhým talířem nebo miskou a všechny najednou vložíme do mikrovlnné trouby na jednu minutu, aby se daly dobře tvarovat. Na každou tortillu dáme vrchovatou lžíci masovo-fazolové směsi, zatočíme do kornoutků nebo do balíčků a naskládáme do zapékací misky. Povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v rozpálené troubě, dokud se sýr nezačne tavit. Podáváme horké, s čerstvou zeleninou a mističkou vychlazené zakysané smetany.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!