Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 500 g mletého masa mix
- 1 cibule
- 1 lžička drceného kmínu(raději římský)
- 1 lžička koriandru
- 1 lžíce oregána
- 1 lžička rozmarýnu
- trochu pepře
- 1 vajíčko
- 2 lžíce smetany
- strouhanka
- olej
- sůl
- petrželka
- na omáčku:
- smetanu 33%
- 1 lžíci bazalky
- 2 lžíce mouky
- 1 malý rajský protlak
- trochu ostřejšího kečupu
- 4 cherry rajčátka
- sůl
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- eventuelně cukr
Postup Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Do masa dáme pár lžic studené vody osolíme, opepříme, přidáme veškeré koření, petrželku a cibuli nakrájené nadrobno, smetanu, promícháme a necháme chvíli odpočívat.
Poté přidáme vajíčko a dáme strouhanku, aby šly pěkně tvarovat koule jako menší mandarinky.
Do pánve dáme olej a koule zprudka opečeme ze všech stran, pak je přendáme do pekáčku s troškou vody a dáme na 20 minut zapéct do trouby.
Na pánev s vysmaženým olejem dáme rajský protlak,kečup, cherry rajčátka, bazalku, 200 ml vody,sůl a povaříme.
Po uplynutí doby pečení vylijeme na koule omáčku a necháme dále péct, tak 30 minut.
Vyndáme z trouby, dáme na hořák, zalijeme ještě smetanou s rozšlehanou moukou, je-li třeba, tak přidáme i trochu vody, mícháme a ochucujeme citronovou šťávou, eventuelně cukr.