Zapečené brambory (těstoviny) s kapustovou směsí

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

cca 1 kg vařených brambor nebo těstovin
2 cibule
400 - 500 g kapusty
400 g mletého masa
5 stroužků česneku, dle chuti
100 g anglické nebo moravské slaniny, prorostlější
sádlo nebo olej
muškátový květ dle chuti
5 vajec
50 ml mléka
sůl
pepř mletý

Postup přípravy receptu

  1. Na trošce tuku osmažíme drobně pokrájenou slaninu s cibulí lehce dozlatova. Přidáme mleté maso a dále smažíme. Míchání a rozdělení masa od sebe půjde dobře třeba se šťouchadlem na brambory.

  2. Po osmažení masa přidáme na nudličky pokrájenou kapustu, nasekaný česnek, muškátový květ, sůl a pepř dle chuti a dále smažíme do povadnutí kapusty.

  3. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem, olejem nebo sádlem, na dno dáme vrstvu pokrájených předem uvařených, oloupaných brambor (nebo uvařených scezených těstovin). Na ně nandáme kapustovou směs a na tu dáme opět vrstvu pokrájených brambor (nebo těstovin).

  4. Vejce vyšleháme s mlékem a vše rovnoměrně přelijeme, dle chuti brambory (těstoviny) posypeme kořením (drcený kmín, paprika, sušený česnek, pepř...), osolíme nebo okořeníme oblíbenou kořenící směsí, zaklopíme nebo zakryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů zapéct na cca 25-30 minut. Kdo chce, může 5 minut před koncem dopéct bez zaklopení dokřupava.

  5. Po upečení vyndáme z trouby a necháme pět až deset minut odpočinout, vydýchat a poté pokrájíme na porce. Podáváme například s okurkovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!