Žampiony zavařené na sladkokyselo
Recepty, ZavařeninySuroviny
- žampiony
- sůl
- ocet
- Nálev:
- podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže Nejchutnější houby v kyselých nálevech
- 3/4 l vody
- 1/4 l 8% octa
- 1 bobkový list
- 1 hřebíček
- 5 kuliček nového koření
- 15 kuliček pepře
- 1 a 1/2 lžičky hořčičných semínek
- 1/2 lžičky koriandru
- 7 tablet Spolarinu (Dianer 500)
- 50 g cukru
- 20 g soli
Postup Žampiony zavařené na sladkokyselo
Postup přípravy receptu
-
Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí, aby stačil vychladnout. Můžete použít i jiný nálev, pokud máte nějaký svůj oblíbený.
Žampiony očistíme, já je i loupu. Povaříme je asi 5 minut v trochu osolené a okyselené vodě, necháme okapat a dáváme do malých skleniček, do kterých na dno dávám kolečko cibule, 1 – 2 kolečka mrkve, půl malého plátku křenu a kousek celerového listu. Pak do sklenek vložíme povařené a okapané houby, nepěchujeme, dáme je jen tak volně.
Zalijeme chladným nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme při 80º C asi 20 – 25 minut. Někdo druhý den zavařování opakuje, já to nedělám a nikdy se mi houby nekazily. Takže pokud nemáte lesní huby, lze zavařit i žampióny, jsou dobré. Recept je samozřejmě vhodný i na lesní houby, postup je u obojích hub stejný.
Žampióny, když jsou v akci, tak nakoupím větší množství a zavářím na sladkokyselo, nebo marinuji a zavařuju do oleje anebo je udělám na kuchyňské použití do mírně slaného nálevu.