Žampiony v těstíčku
Recepty, HoubySuroviny
- 1 krabička malých žampionů
- 1 vejce
- 60 ml mléka
- 4-5 lžic polohrubé mouky (podle potřeby)
- sůl
- mletý kmín
- 1/2 masoxu
- 600 ml vody
- kousek mrkve
- 1 lžíce nařezané pažitky
Postup Žampiony v těstíčku
Postup přípravy receptu
-
Žampiony kartáčkem očistíme pod tekoucí vodou. Osušíme je, odkrojíme nožičky, které nakrájíme na tenké plátky. Kloboučky a nakrájené nožičky dáme do hrnku, zalijeme vodou, přidáme na špičku lžičky mletého kmínu, špetku soli a mrkev. Vaříme asi 10-15 minut. Kloboučky a mrkev vyndáme a dáme oschnout na papírovou utěrku.
Vejce rozšleháme s mlékem, osolíme, přidáme špetku mletého kmínu a mouku. Těstíčko uděláme husté jak na palačinky. Kloboučky rozdělíme podle velikosti (stejné) na 4 hromádky a napícháme na jehlu, nebo kousky špejlí.
Obalíme je v těstíčku a dáme je opéct ve větší vrstvě oleje. Při opékání ještě lžičkou jemně každý špíz polijeme těstíčkem. Když se nám opeče spodní strana, otočíme na bok a opečeme, naposledy třetí stranu. Je to takový spíš trojúhelník. Opečené dáme odsát na papírovou utěrku.
Vodu s nožičkami přivedeme k varu a přidáme masox. Zbylé těstíčko dáme do nálevky s úzkým hrdlem a necháme stejnoměrně vykapat do polévky. Chvilku povaříme, přidáme nakrájenou mrkev a pažitku a podle chuti dochutíme.