Základní rybí salát

Recepty, Ryby

Suroviny

80 dkg cejnů
sůl
ocet
2 větší cibule
1dl oleje
Nálev:
20 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
troška rybího koření
1,5-2 dcl vody

Postup přípravy receptu

  1. Ryby vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme hlavy. Větší ryby naporcujeme. Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství. Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí. Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly. V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet. V soli odležené ryby propereme ve studené vodě.

  2. Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody. Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny. Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti.

  3. Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě. Nyní začne největší,,piplačka. Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti. Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout.

  4. Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké. Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme, aby maso neobsahovalo moc vody. Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa.

  5. Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření. Nálev necháme vychladnout. Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev.

  6. Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet.

  7. Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu. Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí. Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť. K tomu čerstvé rohlíky.......


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!