Základní rybí salát
Recepty, RybySuroviny
- 80 dkg cejnů
- sůl
- ocet
- 2 větší cibule
- 1dl oleje
- Nálev:
- 20 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- troška rybího koření
- 1,5-2 dcl vody
Postup Základní rybí salát
Postup přípravy receptu
-
Ryby vykucháme, zbavíme šupin, odřízneme hlavy. Větší ryby naporcujeme. Rybí maso se před vložením do kyselého láku musí nasolit, aby se pomocí soli zbavilo tekutiny a zpevnilo. Solí nemusíme šetřit, maso si vezme jen potřebné množství. Navíc sůl rozpustí sliz a další nečistoty a ryby se vyčistí. Pokud bychom nasolení vynechali a ryby vložili rovnou do kyselého láku, tak by se působením láku téměř roztekly. V chladnu necháme nasolené ryby 3 – 4 dny odležet. V soli odležené ryby propereme ve studené vodě.
Rybí maso nyní vložíme do mísy a zalejeme 6% octem – na 2 díly 8% octa přidáme jeden díl vody. Kyselý lák necháme působit 3 - 4 dny. Po této době se v mase ryb rozloží drobné kostičky a uvolní větší kosti.
Po 3 – 4 dnech ryby vyjmeme z kyselého láku a propláchneme ve studené vodě. Nyní začne největší,,piplačka. Z ryb odstraníme kůži, ploutve (dají lehce vytrhnout), páteř a silné kosti. Drobné kostičky jsou již rozležené, velké kosti se dají bez námahy z masa vytáhnout.
Vykostěné maso nakrájíme na kostky cca 0,5 cm velké. Z kostek masa vytvoříme v ruce koule velikosti většího rajčete a dobře vymačkáme, aby maso neobsahovalo moc vody. Vymačkané maso (z 0,8 kg cejnů po naložení, vykostění a vymačkání tekutiny zůstane cca 0,5 kg suroviny) dáme do mísy, ve které budeme salát míchat. Přidáme cibuli, mělo by jí být cca 1/3 množství rybího masa.
Ještě než začneme ryby obírat, svaříme nálev ze 1,5 – 2 dl vody, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkových listů a přidáme i trošku rybího koření. Nálev necháme vychladnout. Nálev je na cca 0,5 kg rybího masa, pokud budeme dělat salát z většího množství ryb, přiměřeně přidáme suroviny na nálev.
Rybí maso a cibuli v míse promícháme, přilijeme vychladlý nálev a cca 1 dl oleje a znovu dobře promícháme. Natlačíme do zavařovací sklenice a necháme pár dní v chladničce odležet.
Tento základní rybí salát vydrží ve sklenici v chladničce dlouhou dobu. Salát se dá jíst jak je, jen s cibulí. Můžeme si taky odebrat ze sklenice potřebné množství, na sítku nálev vymačkat a salát smíchat s majonézou, jogurtem, přidat čalamádu, Moravanku.....tak jak budeme mít chuť. K tomu čerstvé rohlíky.......