Zadělávaný květák s brambory a koprem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 střední květák
- 3 brambory
- 2 jarní cibulky bílá část
- zeleninový vývar nebo voda
- mléko
- lžíce másla
- cca 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml smetany na vaření
- 1 žloutek
- 4 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl, pepř
- špetka cukru
- lžíce jemně sekaného kopru
- vejce na tvrdo - nemusí být
Postup Zadělávaný květák s brambory a koprem
Postup přípravy receptu
-
Oškrábané brambory nakrájíme na větší kousky. Omytý květák rozebereme na přibližně stejné růžičky. Brambory i s květákem zalijeme asi do poloviny vývarem a doplníme mlékem po povrch zeleniny. Uvaříme i s kořením na skus, aby se zelenina nerozvařila.
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibulku. Přidáme papriku, mouku a uděláme jíšku. Vývar z květáku a brambor scedíme a jíšku tím zalijeme. Povaříme asi 10-15 minut. Zeleninu spojíme s povařenou jíškou.
Ve smetaně rozšleháme žloutek a úplně před koncem přidáme ke květáku. Necháme už jen zavařit a odstavíme. Dochutíme špetkou cukru, pepřem, případně pár kapkami citronové šťávy. Do hotové omáčky vmícháme čerstvý kopr. Podáváme s chlebem nebo jen tak.