Zadělávaný hrášek / prívarok
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- 1 cibule
- 40 g másla (nebo olej)
- cca 20 g hladké mouky
- 1-2 bobkové listy
- mleté nové koření, dle chuti
- mletý pepř dle chuti, nemusí být
- sůl
- cukr krupice
- ocet
- cca 300 ml smetany na vaření
Postup Zadělávaný hrášek / prívarok
Postup přípravy receptu
-
Na másle či na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které přisypeme čerstvý nebo mražený hrášek, přidáme bobkový list, nové koření mleté dle chuti a opepříme. Vše promícháme, přilijeme smetanu nebo mléko a přivedeme k varu.
Vaříme jenom chvilku, aby se hrášek nerozvařil a zůstal na skus. Dochutíme troškou cukru, solí a octem, vše krátce provaříme, případně dle potřeby přilijeme trošku mléka a zředíme, ale prívarok by měl zůstat hustší, krémovitější konzistence. Vyndáme bobkový list.
Podáváme s bramborem nebo s opečenou uzeninou, plátkem hovězího, vepřového nebo uzeného masa nebo vejcem v libovolné úpravě.