Zadělávaný hrášek / prívarok

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

400 g čerstvého nebo mraženého hrášku
1 cibule
40 g másla (nebo olej)
cca 20 g hladké mouky
1-2 bobkové listy
mleté nové koření, dle chuti
mletý pepř dle chuti, nemusí být
sůl
cukr krupice
ocet
cca 300 ml smetany na vaření

Postup přípravy receptu

  1. Na másle či na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, ke které přisypeme čerstvý nebo mražený hrášek, přidáme bobkový list, nové koření mleté dle chuti a opepříme. Vše promícháme, přilijeme smetanu nebo mléko a přivedeme k varu.

  2. Vaříme jenom chvilku, aby se hrášek nerozvařil a zůstal na skus. Dochutíme troškou cukru, solí a octem, vše krátce provaříme, případně dle potřeby přilijeme trošku mléka a zředíme, ale prívarok by měl zůstat hustší, krémovitější konzistence. Vyndáme bobkový list.

  3. Podáváme s bramborem nebo s opečenou uzeninou, plátkem hovězího, vepřového nebo uzeného masa nebo vejcem v libovolné úpravě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!