Zabijačková sekaná
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 700 g mleté vepřové maso
- 300 g vepřové panenské svíčkové (palec a špička)
- 2 celá syrová vejce
- 1 větší cibule
- 2 starší rohlíky
- 1 dl mléka
- 4 stroužky česneku
- 1 plát vepřové tukové blány
- 1 hrst majoránky
- 1 hrst koření na sekanou
- kmín celý
- kmín mletý
- sůl
- pepř
Postup Zabijačková sekaná
Postup přípravy receptu
-
Do čerstvě namletého vepřového masa přidáme vejce, sůl, pepř, utřený česnek, jemně nasekanou cibuli, v mléce namočené a nakrájené rohlíky, majoránku, směs koření na sekanou a mletý kmín. Vše poctivě rukou promícháme.
Konce vepřové panenky nakrájíme podélně a poté na kostky. Kostky osolíme a opepříme a opatrně vmícháme do masové směsi na sekanou.
Rozprostřeme si tukovou blánu (bránici) a na ni uděláme šišku“ ze smíchané masové směsi. Zabalíme do tukové blány a přeložíme do pekáče. Můžeme použít pod sekanou i pečící papír – dle zvyklosti a možnosti, ale není to nutnost.
Sekanou podlijeme 1 dl vody a na povrchu posypeme celým kmínem. Pečeme s rozvahou na vyšší teplotu cca 60 – 90 minut.
Ke konci jakmile sekaná začne zlátnout tak ji přeléváme výpekem.
Podáváme s bramborem a kyselou okurkou.