Vymazlené palačinky

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

400 ml mléka
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky (nebo 400 g jen hladké)
2 vejce
špetka soli
1 sáček vanilkového cukru
nastrouhaná citronová kůra
1/2 lžičky prášku do pečiva
máslo (nebo olej) na vymazávání pánve
několik druhů džemů:
jahodový džem
borůvkový džem
malinový džem
rybízový džem
1 smetana 33% na šlehání
1 sáček Smetafixu
čokoláda -nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Z mléka, mouky, vajec, citronové kůry, soli, prášku do pečiva a vanilkového cukru ušleháme tekuté těsto do hladka a necháme nějakou chvíli odpočinout.

  2. Pánev (nejlépe s těžkým dnem) potřeme mašlovačkou rozehřátým máslem (nebo olejem) a naléváme těsto malou naběračkou a roztáhneme nahýbáním do všech čtyřech stran, za chvilku, když už není palačinka navrchu mokrá obrátíme jí a malou chvíli necháme na této druhé straně osmahnout.

  3. Opět si natřeme pánev a.....tak dokola, až budeme mít z tohoto množství 10 palačinek dlouhých přes celý mělký talíř.

  4. Dáváme si je hotové na sebe, aby nám úplně nevychladly a potom na střídačku jednu po druhé mažeme každou jiným džemem, stočíme je a dáme vedle sebe na talíř.

  5. Nakonec si našleháme šlehačku se Smetafixem do tuha a palačinky si ozdobíme dle své fantazie. Můžeme ještě postrouhat čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!