Vymazlené palačinky
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky (nebo 400 g jen hladké)
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- nastrouhaná citronová kůra
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- máslo (nebo olej) na vymazávání pánve
- několik druhů džemů:
- jahodový džem
- borůvkový džem
- malinový džem
- rybízový džem
- 1 smetana 33% na šlehání
- 1 sáček Smetafixu
- čokoláda -nemusí být
Postup Vymazlené palačinky
Postup přípravy receptu
-
Z mléka, mouky, vajec, citronové kůry, soli, prášku do pečiva a vanilkového cukru ušleháme tekuté těsto do hladka a necháme nějakou chvíli odpočinout.
Pánev (nejlépe s těžkým dnem) potřeme mašlovačkou rozehřátým máslem (nebo olejem) a naléváme těsto malou naběračkou a roztáhneme nahýbáním do všech čtyřech stran, za chvilku, když už není palačinka navrchu mokrá obrátíme jí a malou chvíli necháme na této druhé straně osmahnout.
Opět si natřeme pánev a.....tak dokola, až budeme mít z tohoto množství 10 palačinek dlouhých přes celý mělký talíř.
Dáváme si je hotové na sebe, aby nám úplně nevychladly a potom na střídačku jednu po druhé mažeme každou jiným džemem, stočíme je a dáme vedle sebe na talíř.
Nakonec si našleháme šlehačku se Smetafixem do tuha a palačinky si ozdobíme dle své fantazie. Můžeme ještě postrouhat čokoládou.