Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

6 větších brambor
hladká mouka dle potřeby
1 vajíčko
pepř černý mletý dle chuti
sůl též dle chuti
Dochutíme:
zakysanou smetanu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, syrové nastrouháme na nejdrsnější straně šestistranného struhadla. Brambory jsou tak najemno nastrouhané, že pusti vodu, tu slijeme mimo, kdo ji pije nebo užívá jinak, uloží ji. Tady ji už nepotřebujeme. Přidáme 1 vejce, sůl, pepř a promícháme, aby brambory netmavly, potom postupně přidáváme prosátou hladkou mouku a stále promícháváme a přidáváme mouku, až bude těsto hustější než na bramboráky, případně těsto ještě dosolíme a připepříme dle své chuti.

  2. Než začneme tvořit těsto, dáme vařit vodu na halušky, trochu ji osolíme. Až začne voda vřít, asi polovinu těsta pomalu propasírujeme přes něco jako děravou pánvičku (přes haluškové síto). Nezapomínáme halušky ve vodě při vaření míchat. Když halušky vyplavou na hladinu, vylovíme jednu halušku a ochutnáme, je-li už uvařená. Když ano, vypneme zdroj varu a vyndáme do misky s trochou olivového oleje nebo jiným tukem, který vyhovuje vám, promícháme a trochu přisolíme.

  3. Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta. I tyto po uvaření přidáme k těm již hotovým, ještě je promícháme a dáváme na talíře spolu se zakysanou smetanu, na talíři promícháme a dochutíme solí. Dobrou chuť. Takto připraveným hotovým haluškám (bez zakysané smetany) můžete střídavě proměňovat chutě, dle svého vlastního výběru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!