Voňavé vepřové plátky po toskánsku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 6 vepřových plátků z kýty
- hladká mouka
- 2 středně velké cibule
- 100 g slaniny
- 1 lžička fenyklu
- 4 stroužky česneku
- 150 ml červeného suchého vína
- 40 ml vinného octa
- 1 konzerva krájených rajčat ve šťávě (400 g)
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- pepř
- 140 g černých oliv bez pecek
- petrželka (pokud možno hladkolistá)
- olivový olej
Postup Voňavé vepřové plátky po toskánsku
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa lehce naklepeme a poprášíme moukou. Přebytek mouky oklepeme. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a plátky masa opečeme z obou stran lehce dozlatova. Opečené naskládáme do zapékací misky.
Do pánve přidáme trochu oleje a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, na malé kousky nakrájenou slaninu a fenykl, který můžeme trochu podrtit v hmoždíři. Necháme restovat asi 3-4 minuty, pak přihodíme česnek nakrájený na plátky a necháme ještě minutu restovat. Přilijeme víno a ocet, necháme chvilku povařit.
Pak vlijeme plechovku rajčat, přihodíme snítky rozmarýnu a tymiánu, skořici, osolíme a opepříme. Jakmile se směs začne vařit, přelijeme ji na opečené plátky masa a zapékací misku vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme asi 45 minut, až maso změkne. V polovině pečení maso v misce obrátíme.
Na posledních pár minut do misky přihodíme olivy. Upečené plátky posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s polentovou nebo bramborovou kaší, hodí se i šťouchané brambory.