Višňový dort
Recepty, DortySuroviny
- TĚSTO:
- 7 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 150 g krupicového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 150 g na jemno nastrouhané čokolády
- 150 g mletých mandlí
- 150 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- NÁPLŇ:
- 1 velká sklenice višňového kompotu
- 750 g smetany ke šlehání
- 50 g krupicového cukru
- 6 lžic šťávy z višňového kompotu
- DALŠÍ SUROVINY:
- tuk na vymazání formy
- 200 g čokoládových hoblinek
Postup Višňový dort
Postup přípravy receptu
-
Žloutky a 100 g cukru utřete do pěny.
Z vanilkového lusku vyškrábejte dřeň a společně s čokoládou a mandlemi ji vmíchejte do žloutkové pěny.
Přisypejte mouku a prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.
Předehřejte troubu na 180°C. Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta.
Vymažte otevírací dortovou formu o průměru 28 cm.
Těsto vlijte do formy a pečte 45-50 minut. Poté formu vyjměte z trouby a nechte korpus vychladnout.
Připravíme si náplně. Višně necháme okapat, šťávu přitom zachyťte do vhodné nádoby. 16 višní si odložte stranou. Smetanu ke šlehání a cukr ušlehejte dotuha a během šlehání přidejte 3 lžíce šťávy z višní. Korpus rozřízněte podélně na 3 pláty. Jednotlivé pláty pokapejte šťávou z višní.
Spodní plát potřete třetinou šlehačky. Na ní rozložte polovinu višní a přiklopte prostředním plátem. Ten potřete druhou třetinou šlehačky a rozložte na ní zbytek višní. Nahoru položte poslední plát.
Celý dort potřete šlehačkou a posypejte čokoládovými hoblinkami. Ozdobte jej 16 kopečky šlehačky a na každý kopeček položte 1 višni.