Višňový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

TĚSTO:
7 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
150 g na jemno nastrouhané čokolády
150 g mletých mandlí
150 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
NÁPLŇ:
1 velká sklenice višňového kompotu
750 g smetany ke šlehání
50 g krupicového cukru
6 lžic šťávy z višňového kompotu
DALŠÍ SUROVINY:
tuk na vymazání formy
200 g čokoládových hoblinek

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky a 100 g cukru utřete do pěny.

  2. Z vanilkového lusku vyškrábejte dřeň a společně s čokoládou a mandlemi ji vmíchejte do žloutkové pěny.

  3. Přisypejte mouku a prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte.

  4. Předehřejte troubu na 180°C. Z bílků a zbytku cukru ušlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta.

  5. Vymažte otevírací dortovou formu o průměru 28 cm.

  6. Těsto vlijte do formy a pečte 45-50 minut. Poté formu vyjměte z trouby a nechte korpus vychladnout.

  7. Připravíme si náplně. Višně necháme okapat, šťávu přitom zachyťte do vhodné nádoby. 16 višní si odložte stranou. Smetanu ke šlehání a cukr ušlehejte dotuha a během šlehání přidejte 3 lžíce šťávy z višní. Korpus rozřízněte podélně na 3 pláty. Jednotlivé pláty pokapejte šťávou z višní.

  8. Spodní plát potřete třetinou šlehačky. Na ní rozložte polovinu višní a přiklopte prostředním plátem. Ten potřete druhou třetinou šlehačky a rozložte na ní zbytek višní. Nahoru položte poslední plát.

  9. Celý dort potřete šlehačkou a posypejte čokoládovými hoblinkami. Ozdobte jej 16 kopečky šlehačky a na každý kopeček položte 1 višni.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!