Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ

Recepty, Saláty

Suroviny

rýžové nudle Bún
200 g hovězí kýty (svíčková nebo falešná svíčková)
Na marinádu masa:
2 PL rybí omáčky
špetka cukru
čerstvě mletý pepř
1 citronová tráva
2 stroužky česneku
trošku oleje
Dále:
1 větší mrkev
1/2 salátové okurky
ledový salát
mungo baby klíčky
hrst nesolených arašídů
sušená cibule
čerstvé vietnamské bylinky:
koriandr
perila
bazalka
Na zálivku:
1 PL cukru
2 PL rýžového octa
4 PL rybí omáčky
8 PL vody
červená chilli paprička
2 stroužky česneku
pár kapek oleje

Postup přípravy receptu

  1. Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je přelámat na kratší části. Maso je taktéž nutné alespoň hodinu před úpravou marinovat. Hovězí maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky, lépe se s ním pracuje, pokud je částečně zmrzlé.

  2. Takže maso nakrájíme, opepříme a smícháme s rybí omáčkou a olejem, přidáme posekanou citronovou trávu a česnek. Promícháme a necháme marinovat. Arašídy nasucho opražíme a pak je podrtíme.

  3. Zálivku je nejlépe svařit. Do kastrůlku vložíme na pár kapek oleje restujeme česnek, jen krátce, aby nezhořkl, vlijeme vodu, rybí omáčku a ocet, osladíme a svaříme. Po odstavení přidáme posekanou chilli papričku. A necháme vychladnout.

  4. Mezitím nakrájíme na velmi tenké nudličky mrkev s okurkou a salát na proužky. Sušenou cibuli opečeme na troše oleje dozlatova. Nudle dáme podle návodu uvařit do osolené vody s trochou oleje, stačí tak max. dvě minutky, slijeme a propláchneme studenou vodou.

  5. Maso restujeme zprudka na pánvi, plátky jsou tenké stačí opravdu jen tak max. 2 minutky. A jdeme servírovat. Zálivku nalijeme do servírovacích mističek, každý si dá, kolik bude chtít.

  6. Dno větší misky poklademe ledovým salátem, na něj rozprostřeme nudle, pak maso, mungo klíčky, mrkev, okurku, bylinky a posypeme arašídy a osmaženou cibulkou. Přelijeme zálivkou a promícháme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!