Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ
Recepty, SalátySuroviny
- rýžové nudle Bún
- 200 g hovězí kýty (svíčková nebo falešná svíčková)
- Na marinádu masa:
- 2 PL rybí omáčky
- špetka cukru
- čerstvě mletý pepř
- 1 citronová tráva
- 2 stroužky česneku
- trošku oleje
- Dále:
- 1 větší mrkev
- 1/2 salátové okurky
- ledový salát
- mungo baby klíčky
- hrst nesolených arašídů
- sušená cibule
- čerstvé vietnamské bylinky:
- koriandr
- perila
- bazalka
- Na zálivku:
- 1 PL cukru
- 2 PL rýžového octa
- 4 PL rybí omáčky
- 8 PL vody
- červená chilli paprička
- 2 stroužky česneku
- pár kapek oleje
Postup Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ
Postup přípravy receptu
-
Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je přelámat na kratší části. Maso je taktéž nutné alespoň hodinu před úpravou marinovat. Hovězí maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky, lépe se s ním pracuje, pokud je částečně zmrzlé.
Takže maso nakrájíme, opepříme a smícháme s rybí omáčkou a olejem, přidáme posekanou citronovou trávu a česnek. Promícháme a necháme marinovat. Arašídy nasucho opražíme a pak je podrtíme.
Zálivku je nejlépe svařit. Do kastrůlku vložíme na pár kapek oleje restujeme česnek, jen krátce, aby nezhořkl, vlijeme vodu, rybí omáčku a ocet, osladíme a svaříme. Po odstavení přidáme posekanou chilli papričku. A necháme vychladnout.
Mezitím nakrájíme na velmi tenké nudličky mrkev s okurkou a salát na proužky. Sušenou cibuli opečeme na troše oleje dozlatova. Nudle dáme podle návodu uvařit do osolené vody s trochou oleje, stačí tak max. dvě minutky, slijeme a propláchneme studenou vodou.
Maso restujeme zprudka na pánvi, plátky jsou tenké stačí opravdu jen tak max. 2 minutky. A jdeme servírovat. Zálivku nalijeme do servírovacích mističek, každý si dá, kolik bude chtít.
Dno větší misky poklademe ledovým salátem, na něj rozprostřeme nudle, pak maso, mungo klíčky, mrkev, okurku, bylinky a posypeme arašídy a osmaženou cibulkou. Přelijeme zálivkou a promícháme.