Vietnamská polévka pho bo
Recepty, PolévkySuroviny
- hovězí vývar
- 500 g hovězího žebra
- 500 g předního hovězího nebo kližky
- 2 hovězí morkové kosti
- 1 cibule
- vietnamské koření (skořice, kardamom, badyán)
- Dále:
- široké rýžové nudle
- vietnamská rybí omáčka
- 300 g zadního hovězího masa - falešná svíčková
- jarní cibulka
- červená cibule
- čerstvý koriandr
- k podávání
- limetka
- chilli papričky
- bambusové nebo mungo klíčky
Postup Vietnamská polévka pho bo
Postup přípravy receptu
-
Zadní hovězí maso překrojíme na 2 delší úzké špalíky, zabalíme do potravinové folie a dáme do mrazáku. Do 5 litrového hrnce dáme omyté maso a kosti, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile se vytvoří tmavá pěna vše slijeme a hrnec, maso i kosti znovu omyjeme, zalijeme opět studenou vodou a přivedeme k varu. Pokud se ještě vytvoří pěna sebereme ji sítkem, přidáme cibuli, koření a snížíme teplotu tak, aby se polévka táhla těsně pod bodem varu. Vývar táhneme nejméně 6 hodin, vyndáme maso i kosti a přecedíme. Maso uchováme k jinému použití. Vývar dochutíme rybí omáčkou, která nahrazuje sůl.
Asi 30 minut před koncem vaření namočíme rýžové nudle do vlažné vody, aby změkly. Slijeme je zalijeme vřelou vodou a podle návodu asi 2 minuty povaříme. Vyndáme z mrazáku váleček masa a nejlépe sekáčkem nebo širokým pevným nožem nakrájíme tenké, skoro průsvitné plátky. Nakrájíme červenou cibuli na půlkolečka, jarní cibulku a koriandr nasekáme nadrobno. Připravíme na malé mističky měsíčky limetky a nasekané chilli papričky.
Do hlubokých misek dáme nejprve zcezené nudle, na ně rozdělíme plátky masa, cibule i koriandr a přelijeme vřelým vývarem. Maso tenoučce nakrájené se vlivem vařícího vývaru přímo v misce uvaří. Na závěr vložíme do polévky klíčky, nejsou nutné a mohou se nahradit např. perilou. Každý si podle chuti přidá limetkovou šťávu, chilli papričku a rybí omáčku. Doporučuje se nejprve ochutnat a pak přidat limetku, abychom si vychutnali rozdíl.