Vietnamská polévka pho bo

Recepty, Polévky

Suroviny

hovězí vývar
500 g hovězího žebra
500 g předního hovězího nebo kližky
2 hovězí morkové kosti
1 cibule
vietnamské koření (skořice, kardamom, badyán)
Dále:
široké rýžové nudle
vietnamská rybí omáčka
300 g zadního hovězího masa - falešná svíčková
jarní cibulka
červená cibule
čerstvý koriandr
k podávání
limetka
chilli papričky
bambusové nebo mungo klíčky

Postup přípravy receptu

  1. Zadní hovězí maso překrojíme na 2 delší úzké špalíky, zabalíme do potravinové folie a dáme do mrazáku. Do 5 litrového hrnce dáme omyté maso a kosti, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile se vytvoří tmavá pěna vše slijeme a hrnec, maso i kosti znovu omyjeme, zalijeme opět studenou vodou a přivedeme k varu. Pokud se ještě vytvoří pěna sebereme ji sítkem, přidáme cibuli, koření a snížíme teplotu tak, aby se polévka táhla těsně pod bodem varu. Vývar táhneme nejméně 6 hodin, vyndáme maso i kosti a přecedíme. Maso uchováme k jinému použití. Vývar dochutíme rybí omáčkou, která nahrazuje sůl.

  2. Asi 30 minut před koncem vaření namočíme rýžové nudle do vlažné vody, aby změkly. Slijeme je zalijeme vřelou vodou a podle návodu asi 2 minuty povaříme. Vyndáme z mrazáku váleček masa a nejlépe sekáčkem nebo širokým pevným nožem nakrájíme tenké, skoro průsvitné plátky. Nakrájíme červenou cibuli na půlkolečka, jarní cibulku a koriandr nasekáme nadrobno. Připravíme na malé mističky měsíčky limetky a nasekané chilli papričky.

  3. Do hlubokých misek dáme nejprve zcezené nudle, na ně rozdělíme plátky masa, cibule i koriandr a přelijeme vřelým vývarem. Maso tenoučce nakrájené se vlivem vařícího vývaru přímo v misce uvaří. Na závěr vložíme do polévky klíčky, nejsou nutné a mohou se nahradit např. perilou. Každý si podle chuti přidá limetkovou šťávu, chilli papričku a rybí omáčku. Doporučuje se nejprve ochutnat a pak přidat limetku, abychom si vychutnali rozdíl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!