Vepřové závitky na kysané smetaně
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 4 plátky vepřového masa (kýta, plec, krkovice)
- olej
- sůl
- kořenící směs Gyros
- 4 plátky šunky
- 4 malé plátky angl. slaniny (nemusí být)
- malá nebo půl větší nohy klobásy (nebo sýr, nebo mrkev, nebo vař. vejce)
- 1 cibule
- 2-3 tvrdá rajčata
- 2 pálivější papriky (kozí roh)
- 1 kysaná smetana
- trochu hladké mouky
Postup Vepřové závitky na kysané smetaně
Postup přípravy receptu
-
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, z obou stran posypeme kořením Gyros a položíme na ně šunku a na zbývající místo tenký kousek špeku nebo angl. slaniny (lze vynechat). Na to ještě můžeme přidat kousek (asi 5-7 cm) podélně přepůlené klobásy (nebo něco jiného, co nám přebývá v lednici - hranolek sýru, nebo kousek očištěné mrkve, půl vařeného vejce, vaječnou mišeninu s pórkem, hráškem apod), maso zavineme, sepneme nebo povážeme a v kastrolu na oleji opečeme ze všech stran do červena.
Maso na chvíli vyjmeme, na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme vrchovatou lžičku sladké červené papriky a podlijeme horkou vodou. Vrátíme tam závitky a dusíme pod pokličkou do měkka. Pak přidáme na menší kousky nakrájená rajčata a papriky, necháme chvíli přejít varem a zahustíme kysanou (ne sladkou!) smetanou s troškou hladké mouky. Ještě chvíli vaříme a pak podáváme.
Jako příloha se například hodí rýže, nočky, těstoviny nebo i knedlík, každý podle své chuti.