Vepřové plátky s cuketou,ve smetanové šťávě

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g vepřové pečeně bez kosti (4 plátky)
100 g Debrecínského špeku nebo jiné zauzené slaniny
300 g mladé cukety i se slupkou (1/2 z celé menší cukety)
100 ml smetany na vaření, postačí 12%
1 vrchovatá lžička hladké mouky
sůl
Na naložení masa:
1 velká cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
4 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mletého chilli
1/2 lžičky mletého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Maso mírně naklepeme, nařízneme na okrajích, poprášíme kořením a po obou stranách hustě potřeme hořčicí.

  2. Na dno uzavíratelné nádoby rozložíme polovinu nakrájené cibule a poklademe plátky masa. Posypeme druhou polovinou cibule, nádobu uzavřeme a dáme přes noc odpočinout do lednice.

  3. Špek nakrájíme na drobné kostičky a dáme do rozehřátého tlakového hrnce(papiňáku) osmažit do zlaté barvy. Puštěný tuk, až na cca 1lžíci slijeme stranou a na zbytek vložíme plátky masa i s cibulí. Necháme po obou stranách prudce zatáhnout, podlijeme 150ml horké vody a mírně osolíme.

  4. Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 10minut.

  5. Cuketu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, přidáme ji k podušenému masu, hrnec opět uzavřeme a od doby varu na slabém plameni dusíme dalších 10minut.

  6. Měkké maso z hrnce vytáhneme a do šťávy vmícháme smetanu, ve které jsme si rošlehali hladkou mouku. Necháme 5minut provařit, vložíme nazpět maso a prohřejeme. Dle potřeby dochutíme. Podáváme s vařeným bramborem, ale hodí se i rýže, či kuskus.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!