Vepřové plátky s cuketou,ve smetanové šťávě
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřové pečeně bez kosti (4 plátky)
- 100 g Debrecínského špeku nebo jiné zauzené slaniny
- 300 g mladé cukety i se slupkou (1/2 z celé menší cukety)
- 100 ml smetany na vaření, postačí 12%
- 1 vrchovatá lžička hladké mouky
- sůl
- Na naložení masa:
- 1 velká cibule nakrájená na tenké půlměsíčky
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1/2 lžičky mletého pepře
Postup Vepřové plátky s cuketou,ve smetanové šťávě
Postup přípravy receptu
-
Maso mírně naklepeme, nařízneme na okrajích, poprášíme kořením a po obou stranách hustě potřeme hořčicí.
Na dno uzavíratelné nádoby rozložíme polovinu nakrájené cibule a poklademe plátky masa. Posypeme druhou polovinou cibule, nádobu uzavřeme a dáme přes noc odpočinout do lednice.
Špek nakrájíme na drobné kostičky a dáme do rozehřátého tlakového hrnce(papiňáku) osmažit do zlaté barvy. Puštěný tuk, až na cca 1lžíci slijeme stranou a na zbytek vložíme plátky masa i s cibulí. Necháme po obou stranách prudce zatáhnout, podlijeme 150ml horké vody a mírně osolíme.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni dusíme 10minut.
Cuketu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, přidáme ji k podušenému masu, hrnec opět uzavřeme a od doby varu na slabém plameni dusíme dalších 10minut.
Měkké maso z hrnce vytáhneme a do šťávy vmícháme smetanu, ve které jsme si rošlehali hladkou mouku. Necháme 5minut provařit, vložíme nazpět maso a prohřejeme. Dle potřeby dochutíme. Podáváme s vařeným bramborem, ale hodí se i rýže, či kuskus.