Vepřové gyros nudličky v žemli
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 350-400 g vepřového masa (kýta, vykostěná kotleta, libová krkovice)
- směs koření gyros
- 1 lžíce oleje pod maso
- listy ledového salátu
- nakládaná okurka
- 250 g rajčat
- 300 g bílého jogurtu
- stroužek česneku
- hrst nasekané pažitky
- 2 lžičky citronové šťávy
- pepř a sůl
- 4 housky
- čerstvá i nakládaná zelenina, olivy apod.
- angl. slanina podle počtu porcí (nemusí být)
Postup Vepřové gyros nudličky v žemli
Postup přípravy receptu
-
Žemle, housky, kaiserky nebo pita chléb buď upečeme podle oblíbeného receptu, nebo koupíme v obchodě. Před podáváním je lepší půlky pečiva rozpéct (jako na hambugr), lze tak skvěle spotřebovat i den, dva staré pečivo. Pita chleba opečeme, překrojíme a plníme zeleninou, masem i dresinkem, jak jsme zvyklí.
Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme koření gyros a osmažíme na oleji 10 minut. Já jsem před opečením masa opekla na každou žemli i plátek anglické slaniny, ale nemusí to být.
Dresink: utřený česnek smícháme s jogurtem a pažitkou, přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl.
Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme rozkrojené housky či jiné pečivo. Pečivo přiklopíme vrchním dílem a na talířku vhodnou čerstvou i nakládanou zeleninou, či dílky citronu a olivami, každý si dá to, co má rád.