Vepřové gyros nudličky v žemli

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

350-400 g vepřového masa (kýta, vykostěná kotleta, libová krkovice)
směs koření gyros
1 lžíce oleje pod maso
listy ledového salátu
nakládaná okurka
250 g rajčat
300 g bílého jogurtu
stroužek česneku
hrst nasekané pažitky
2 lžičky citronové šťávy
pepř a sůl
4 housky
čerstvá i nakládaná zelenina, olivy apod.
angl. slanina podle počtu porcí (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Žemle, housky, kaiserky nebo pita chléb buď upečeme podle oblíbeného receptu, nebo koupíme v obchodě. Před podáváním je lepší půlky pečiva rozpéct (jako na hambugr), lze tak skvěle spotřebovat i den, dva staré pečivo. Pita chleba opečeme, překrojíme a plníme zeleninou, masem i dresinkem, jak jsme zvyklí.

  2. Maso nakrájíme na nudličky, přisypeme koření gyros a osmažíme na oleji 10 minut. Já jsem před opečením masa opekla na každou žemli i plátek anglické slaniny, ale nemusí to být.

  3. Dresink: utřený česnek smícháme s jogurtem a pažitkou, přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl.

  4. Masem, nakrájenou zeleninou a dresinkem naplníme rozkrojené housky či jiné pečivo. Pečivo přiklopíme vrchním dílem a na talířku vhodnou čerstvou i nakládanou zeleninou, či dílky citronu a olivami, každý si dá to, co má rád.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!