Vepřové dušené v zelenině
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřové plece nebo libové krkovičky
- sůl
- pepř celý
- mletá paprika
- 4-5 stroužků česneku
- 250-300 g oloupaných pokrájených rajčat
- 200 g pórku
- 150 g řapíkatého celeru
- 150 g červené papriky
- 150 g mrkve
- cca 1 lžíce koření čubrica
- olej nebo sádlo
Postup Vepřové dušené v zelenině
Postup přípravy receptu
-
Do vepřového masa v celku uděláme několik hlubokých zářezů a vytvoříme tak jakousi širší mřížku. Dáme pozor, abychom maso nedokrojili a s řezem skončili tak 1,5 cm před dokrojením. Osolíme, opepříme, posypeme paprikou (cca 1 lžíce) a v rozehřátém tuku maso shora i zespodu krátce osmažíme, necháme mřížku trochu zatáhnout a do zářezů nasypeme nasekaný česnek.
Očištěnou zeleninu pokrájíme na menší kusy, smícháme s nasekanými rajčaty a čubricou (případně adžikou) dle chuti a směsí přelijeme připravené maso. Vše ještě mírně osolíme. Tlakový hrnec, kastrol, zapékací mísu zaklopíme a dusíme na sporáku nebo v troubě doměkka. Je-li třeba, podléváme vývarem nebo vodou, zeleninu nemícháme, abychom ji neměli na kaši. Podléváme minimálně, abychom nemuseli zahušťovat. Já připravoval v papiňáku, vařil cca 25 minut po natlakování a nepodléval jsem vůbec, zelenina pustila šťávy dost.
Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem, který můžeme namáčet do výrazné masovo-zeleninové šťávy, ale stejně tak si pochutnáme, když jako přílohu zvolíme rýži nebo brambor.