Vepřové droby ve smetanové omáčce
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 2 ks vepřového srdce
- 2 ks vepřového jazyku
- 2 ks vepřových ledvinek
- 2 větší cibule
- bobkový list
- nové koření
- 1/4 bulvy celeru
- 1 střední mrkev
- 1 střední petržel
- 400 ml smetany ke šlehání 33%
- sůl
- pepř
- vepřové sádlo
- máslo
Postup Vepřové droby ve smetanové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Všechny vepřové droby dobře propereme ve vodě. Srdce zbavíme vrchní tučnější části a nakrájíme na kostičky. Jazyky ostrým nožem zbavíme vrchní blány a nakrájíme také na kostičky. Ledvinky zbavíme močovodů, dobře očistíme a nakrájíme na nudličky.
Do většího hrnce si dáme lžíci vepřového sádla a po rozpálení do něj vložíme na hrubo nakrájené cibule, nastrouhanou kořenovou zeleninu, bobkový list a nové koření. Lehce společně opečeme a poté přidáme nakrájené droby. Osolíme, opepříme a zalijeme po vrch drobů horkou vodou. Směs z drobů dobře promícháme s orestovanou zeleninou a dusíme pod pokličkou do změknutí. Dusíme bez dolévání tekutin. Jakmile jsou vepřové droby měkké tak v hrnci zůstane minimum silného vývarů.
Vývar slijeme a droby dáme bokem. Pro zjemnění vývar ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Jde to velmi dobře neboť všechna zelenina je zcela rozvařena skoro na kaši. Rozmixovaný vývar vrátíme do hrnce a přilijeme všechnu smetanu.
Smetanu dobře smícháme s vývarem a necháme ji asi 3 minuty projít varem. Omáčka se nám smetanou krásně zahustí a vrátíme do ní vepřové droby. Zjemníme oříškem másla. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory nebo houskový knedlík.