Velikonoční plněná sekaná
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 2 starší rohlíky
- 100 ml mléka + na namočení rohlíků
- 3 vejce
- čerstvé bylinky (kopřivy, pažitka, medvědí česnek, petrželka)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- hrst strouhanky
- sůl a pepř
- Nádivka:
- Na nádivku použijte recept v poznámce nebo ten, podle něhož nádivku připravujete. Jen přizpůsobte množství. Já jsem do sekané použila ze 3 rohlíků a 3 vajec.
- 8 vajec natvrdo uvařených
- 300 g slaniny nakrájené na dlouhé a tenké plátky
- olej
Postup Velikonoční plněná sekaná
Postup přípravy receptu
-
Pokud připravuji domácí sekanou, většinou koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky.
Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát. Mezitím připravte nádivku podle receptu v poznámce a uvařte vejce natvrdo. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.
Formu, ve které budete sekanou péci, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou. A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte. Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou. Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte 45 minut. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.