Velikonoční nádivka se šmakounem
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 300 g Šmakoun s hlívou ústřičnou (nakrájet na malé kostičky)
- 4 celozrnné rohlíky (nakrájet na kostičky)
- 4 vejce (bílky vyšlehat na sníh)
- 1 velká cibule (nechat zesklovatět na lžičce oleje)
- 4 stroužky česneku (nakrájet, přidat na chvilku k cibuli, pozor nepřipálit)
- 2 - 3 dcl vývaru
- petržel
- pažitka (medvědí česnek, mladé kopřivy apodobně, cca 2 hrsti, klidně více- není třeba šetřit – nakrájet)
- sůl
- pepř
- špetka muškátového květu
Postup Velikonoční nádivka se šmakounem
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme nakrájené rohlíky, bylinky, hlívového šmakouna a osmahnutou cibuli s česnekem. Osolíme, opepříme, dle chuti (můžeme přidat i směs provensálského koření apod.).
Přidáme žloutky a vývar (vývar přiléváme postupně) a promícháme (klidně rukama), aby rohlíky nasákly. Na závěr přidáme vyšlehaný sníh z bílků a promícháme.
Dáme do formy vyložené pečícím papírem, pečeme cca 45 minut při 160°C (dle typu trouby). Množství stačí na formu biskupského chlebíčku.