Velikonoční nádivka pro hodně jedlíků
Recepty, OstatníSuroviny
- (maso v uvařeném a vykostěném stavu)
- 750 g uzeného masitého ocásku
- 300 g vepřového plecka
- 200 g kuřecích stehen
- 12 rohlíků
- 14 vajec
- 100 g slaniny
- máslo
- sůl, pepř
- nastrouhaná kúra z jednoho malého citronu
- plátky mandlí
- 50 g pažitky
- 25 g polníčku
- 25 g rukoly
- 25 g česneku medvědího
Postup Velikonoční nádivka pro hodně jedlíků
Postup přípravy receptu
-
Rohlíky nakrájíme na kostičky večer před pečením - necháme je lehce oschnout. Všechna masa můžeme také uvařit den předem - každé zvlášť, vepřové a kuřecí v osolené vodě. Trochu vývaru z uzeného uchováme, z ostatních uděláme polévky nebo zamrazíme. Nakrájíme na kousky.
Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme lehce vyškvařit. Bylinky nasekáme nadrobno. Pec roztopíme na 180 st, plech a jiné k pečení určené nádoby vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do největší mísy, kterou doma najdeme (ev. do kýble apod.) nasypeme kostičky rohlíků, lehce osolíme, opepříme, strouhneme citronovou kúru, přidáme vyškvařenou slaninu, promícháme a s citem pocákáme uzeným vývarem (nechceme kaši). Rukama promícháme, přidáme na kostičky nakrájená masa a nasekané bylinky, opět rukama promícháme.
Mezitím se šlehá sníh ze 14 vajec. Žloutky rozšleháme, vmícháme do směsi, nakonec lehce vložíme ušlehaný sníh. Vlijeme na plech či jinou formu na pečení, posypeme plátky mandlí, poklademe maličkými kousky másla a pečeme do zlatova. Z uvedeného množství cca 1 velký plech a malý dortík.