Velikonoční kynutý koláč a la volské oko
Recepty, CukrovíSuroviny
- 300 g mouky Nomix
- 170 g vody
- 1 žloutek (bílek můžeme přidat do makové náplně)
- 65 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 15 g droždí
- 2,5 g soli
- Maková náplň:
- mletý mák
- cukr
- mléko
- trocha zavařeniny nebo povidel
- špetka mleté skořice
- Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g cukru
- vanilkový cukr
- 1 vejce
- 30 g másla
- citrónová kůra
- 1-2 PL cereální kaše Nomina (rýžová)
- meruňkový kompot
Postup Velikonoční kynutý koláč a la volské oko
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popř. dochutíme skořicí.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním všech ingrediencí.
Meruňky necháme na sítku okapat.
Všechny ingredience na těsto najednou smícháme a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 min. odpočinout a pak roztlačíme na vymazaném plechu.
Potřeme celou plochu vrstvou makové náplně. Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce.
Do středu každého bílku“ položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka.
Necháme nakynout a následně pečeme při 170°C asi 25 minut (záleží na velikosti formy).