Velikonoční jidášky

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 ml mléka
100 g moučkového cukru
30 g droždí
2 lžíce hrubé mouky
100 g sádla (rozpuštěného vlažného, nejlépe doma vyškvařeného)
3 žloutky
1 vejce (na potření)
300 g hladké mouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry (nastrouhané)
Na ozdobení:
mák
sezamové semínko
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Udělat kvásek z trochu vlažného mléka, l lžičky cukru, droždí a hrubé mouky. Nechat vzejít.

  2. Do proseté hladké mouky přidat kvásek, vlažné sádlo, žloutky, vanilkový cukr, práškový cukr, špetku soli, citronovou kůru a zpracovat na hladké nelepivé těsto. Nechat kynout asi 30min, pak znovu propracovat a nechat kynout dalších 20 min.

  3. Z vykynutého těsta udělat různé tvary a nechat jidášky kynout na plechu asi 15 min. Před vložením do trouby je potřít rozšlehaným vejcem a posypat mákem, sezamem nebo mandlemi. Péct asi 20 minut při 180 stupňů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!