Velikonoční hrátky Karamelové slepičky

Recepty, Cukroví

Suroviny

350 g loupaných pražených mandlí,100 g z nich podélně rozpůlených
350 g hotového těsta (viz tipy a triky)
145 g piškotů
200 g změklého másla
1 celé salko
2/3 plechovky zkaramelizovaného salka (viz tipy a triky)
1,5 balení měkkých karamelek
1,5 bílé čokolády (nebo hotové polevy)
kousek rozpuštěné tmavé čokolády (nebo hotové polevy)

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve z rozváleného těsta vykrájejte vroubkovaná (nebo hladká) kolečka velikosti piškotu a upečte je na pečicím papíře běžným způsobem. Mezitím vyšlehejte 200 g změklého másla se 2/3 konzervy zkaramelizovaného salka a uložte krém do ledničky ztuhnout. Pak jím naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou. 250 g pražených mandlí rozmixujte (nebo nastrouhejte, případně umelte) na jemno společně se 145 g piškotů. Do směsi přidejte celou plechovku karamelového salka a vymíchejte v kompaktní tuhé, mírně lepivé těsto“. Do mísy postavené nad hrnec s vroucí vodou vysypte 1 a ½ balíčku měkkých karamelek (bez obalů) a za občasného dolití odpařené vody je nechte rozpouštět (trvá to docela dlouho, tak se nelekejte a v klidu vyčkejte). Do rozvíratelné formičky na včelí úlky vmáčkněte část těsta“ a prstem (nebo koncem širší vařečky) do něj vyhlubte větší otvor. Pomocí cukrářského sáčku naplňte úlek krémem, vyndejte ho z formičky a přilepte na upečené kolečko. Takto postupujte pořád dál, až vám nezbude žádné těsto a uložte úlky do ledničky ztuhnout).

  2. V tuto chvíli by už karamelky měly být dokonale rozpuštěné a připravené k tvarování. Takže si pusťte v televizi oblíbený film, zapněte naplno rádio, nebo přizvěte kamarádku či babičku na pokec. Čeká vás totiž trošku monotónní práce s modelováním hřebínků a zobáčků pro budoucí slepičky. Karamelová hmota je pěkně tvárná, ale jen když je teplá, takže ji během práce budete muset párkrát přihřát (to už ale trvá jen pár minut). V této fázi přípravy vám budou jistě ochotně asistovat odrostlejší děti (protože budou moci nenápadně uždibovat lahodně sladký karamel). Hotové výtvory pak ukládejte na podložku potaženou potravinovou fólií a nechte je chvíli ztuhnout (prakticky jim stačí vychladnout a jsou hned pěkně tuhé).

  3. Mezitím v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny rozpusťte bílou čokoládu nebo hotovou polevu. Každý úlek v ní pak namáčejte tak, že nejprve polijete špičku úlku (hlavičku), a pak jeho podélnou polovinu (okřídlený hřbet). Polité slepičky odkládejte na podložku pokrytou potravinovou fólií, aby se k ní nepřilepily. Do ještě vláčné čokolády přilepte“ na oba boky poloviny mandliček (křidélka) a na vrch každé hlavičky lehce přimáčkněte hřebínek a opět dejte ztuhnout do ledničky.

  4. Kousek hořké čokolády rozpusťte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě, nechte mírně vychladnout a pomocí párátka vytvořte na hřbetu slepiček tmavé puntíky (kropenatý vzor) a na bílé hlavičce 2 protáhlé flíčky (oči) – těm můžete případně doplnit ještě bíle panenky ze zbytků světlé polevy. Jako poslední vyhlubte pomocí párátka v obličejové části slepičky malou dírku, do které zasuňte karamelový zobáček a máte hotovo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!