Vejce v aspiku pana hajného ze „Šlajfu“
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- Do náplně
- 30 dkg bramborový salát (např. Bramborový salát hajného ze Šlajfu“ - TOPRECEPTY.cz)
- 4 ks kyselá okurka
- 4 ks vařené vejce
- 1/2 ks nakládaná kapie
- 4 listy hlávkové zelí
- 10 dkg vysočina nebo poličan nebo herkules
- 10 dkg měkký salám (šunkový, šunka, kladenská pečeně)
- petrželová nať
- Na aspik
- 1 ks cibule
- 2 ks sáček čiré želatiny
- 2 dkg sůl
- 2 dkg cukr
- Nové koření, pepř celý, bobkový list
- 0,5 l voda
- Ocet
Postup Vejce v aspiku pana hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Náplň: Do 4 vyšších misek položím na dno list zelí, pokryji plátky salámů.
Na salám nanesu bramborový salát.
Na salát položím další vrstvu salámů vytvarovaných do mističek, pokrájenou okurku, kapii a na ½ rozříznuté vařené vejce.
Na konec posypu petrželkou. Ingredience by se neměly dotýkat stěn misky, aby mohl aspik proniknout kolem a do celého obsahu náplně.
Aspik: Svařím nálev na aspik z vody, octa (10:1), koření, soli, cukru a cibule. Vařím cca 15 min.
Nálev scedím a do scezeného horkého nálevu vsypu želatinu (dle návodu) a promíchám
Ještě teplým aspikem opatrně zaliji misky až pod okraj (ingredience musí být pod hladinou).
Misky nechám v chladu a temnu uležet do druhého dne. Pak podávám s pečivem jako svačinu.