Vdolky obyčejné
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Vdolky:
- 500 g mouky hladké
- 1 větší vařený brambor
- 3 g droždí
- špetka soli
- špetka cukru
- mléko (množství dle potřeby)
- Masové placičky do hamburgerů:
- mleté vepřové maso
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- koření do sekané
- množství surovin nechám na vás, podle toho, kolik budete dělat hamburgerů
Postup Vdolky obyčejné
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, vzešlý kvásek a zaděláme vlažným mlékem tak, aby bylo těsto kypré. Necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, vyválíme a vykrájíme větší skleničkou vdolky. Narovnáme na vymaštěný plech, potřeme žloutkem a sypeme dle chuti semínky, kořením… (já používám kmín, sezamové, lněné semínko, mák).
Na plechu necháme ještě cca ½ hodiny vykynout. Pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Upečené vdolky jsou výborné s jakoukoli pomazánkou, paštikou – co máme rádi. Krásně nahradí kupované pečivo. Já jsem z nich vytvořila vynikající hamburgery.
Z masové směsi vytvoříme malé placičky, které rozložíme na pečící papír na plech a pečeme. Osvědčilo se mi pečení před smažením. Nejsou tolik mastné.