Vdolky obyčejné

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Vdolky:
500 g mouky hladké
1 větší vařený brambor
3 g droždí
špetka soli
špetka cukru
mléko (množství dle potřeby)
Masové placičky do hamburgerů:
mleté vepřové maso
špetka soli
špetka mletého pepře
koření do sekané
množství surovin nechám na vás, podle toho, kolik budete dělat hamburgerů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, vzešlý kvásek a zaděláme vlažným mlékem tak, aby bylo těsto kypré. Necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, vyválíme a vykrájíme větší skleničkou vdolky. Narovnáme na vymaštěný plech, potřeme žloutkem a sypeme dle chuti semínky, kořením… (já používám kmín, sezamové, lněné semínko, mák).

  2. Na plechu necháme ještě cca ½ hodiny vykynout. Pečeme na 180°C asi 25-30 minut. Upečené vdolky jsou výborné s jakoukoli pomazánkou, paštikou – co máme rádi. Krásně nahradí kupované pečivo. Já jsem z nich vytvořila vynikající hamburgery.

  3. Z masové směsi vytvoříme malé placičky, které rozložíme na pečící papír na plech a pečeme. Osvědčilo se mi pečení před smažením. Nejsou tolik mastné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!