Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

500 g bílého chřestu (čerstvého)
kolečko citrónu
2 kostky cukru
2 lžičky soli
máslo
pórek (na převázání)
na omáčku:
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
300 ml mléka
100 g sýru s modrou plísní (nastrouhaného)
100 g čedaru (nastrouhaného)
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme škrabkou na brambory a odlomíme zhruba třetinu jeho délky - spodní zdřevnatělou část. U bílého chřestu je dobré oloupat celý povrch, narozdíl od chřestu zeleného, kde je lepší špičky ponechat v původním stavu.

  2. Očištěné stonky rovnáme po pěti kusech a svazujeme je podélnými proužky pórku nebo slaniny. Dáme vařit vodu, do které jsme nasypali sůl, cukr a přidali kolečko citrónu. Do vroucí vody vložíme svazky chřestu a za mírného probublávání vaříme přibližně 10 minut. Po vyjmutí z vody přelijeme rozpuštěným máslem.

  3. Mezitím nastrouháme sýry. V kastrolku necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme mlékem. Přidáme nastrouhané sýry a vaříme asi 15 minut, přičemž šleháme dohladka. Omáčku dochutíme solí a pepřem a přeléváme s ní porce vařeného chřestu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!