Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 500 g bílého chřestu (čerstvého)
- kolečko citrónu
- 2 kostky cukru
- 2 lžičky soli
- máslo
- pórek (na převázání)
- na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml mléka
- 100 g sýru s modrou plísní (nastrouhaného)
- 100 g čedaru (nastrouhaného)
- pepř
- sůl
Postup Vařený chřest s jemnou sýrovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Chřest oloupeme škrabkou na brambory a odlomíme zhruba třetinu jeho délky - spodní zdřevnatělou část. U bílého chřestu je dobré oloupat celý povrch, narozdíl od chřestu zeleného, kde je lepší špičky ponechat v původním stavu.
Očištěné stonky rovnáme po pěti kusech a svazujeme je podélnými proužky pórku nebo slaniny. Dáme vařit vodu, do které jsme nasypali sůl, cukr a přidali kolečko citrónu. Do vroucí vody vložíme svazky chřestu a za mírného probublávání vaříme přibližně 10 minut. Po vyjmutí z vody přelijeme rozpuštěným máslem.
Mezitím nastrouháme sýry. V kastrolku necháme rozpustit máslo, zasypeme moukou, prosmahneme a zalijeme mlékem. Přidáme nastrouhané sýry a vaříme asi 15 minut, přičemž šleháme dohladka. Omáčku dochutíme solí a pepřem a přeléváme s ní porce vařeného chřestu.