Vánoční perníčkový sirup do kávy
Recepty, NápojeSuroviny
- Sirup perníčkový:
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý)
- perníkové koření
- Sirup z mixu koření:
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek cukru (třtinový nebo bílý)
- 2 celé skořice
- pár kuliček pepře, nového koření a pár kousků hřebíčku
- 1/2 lžičky kardamomu
- na špičku lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 badyán
Postup Vánoční perníčkový sirup do kávy
Postup přípravy receptu
-
Sirup perníčkový: Do rendlíku jsem nalila vodu a přisypala jsem cukr. Použila jsem třtinový, ale může být i bílý. Jakmile se cukr úplně rozpustil, přisypala jsem koření. Občas jsem sirup zamíchala. Na mírném plameni jsem sirup vařila asi 10 minut. Sirup jsem odstavila a nechala vychladnout. Po vychladnutí jsem ho přelila do čisté nádoby. Sirup z perníkového koření se hodně táhne, tak na to dejte pozor. Sirup nechte 2-3 dny odstát v lednici, kde ho i nadále uchovávejte.
Sirup z mixu koření: S přípravou druhého sirupu je to stejné, jako u prvního. Do vody přisypu cukr a nechám rozpustit. Dále přisypu koření. Co nebylo sypké, jsem v hmoždíři lehce roztloukla. Na mírném plameni jsem sirup vařila asi 20 minut. Sirup jsem odstavila, nechala vychladnout a přecedila přes síto. Poté jsem ho přelila do čisté sklenice. Sirup nechte 2-3 dny odstát v lednici, kde ho i nadále uchovávejte.