Vánoční ischelské dortíky -
Recepty, CukrovíSuroviny
- Na testo:
- 300 g hladke mouky
- 200 g masla
- 100 g mouckoveho cukru
- 80 g mletych mandli
- 1 zloutek
- strouhana zluta citronova kura
- Na orechovou napln:
- 500 ml mleka
- 150 g piskoveho cukru
- 450 g mletych orechu
- rum
- Na polevu:
- 100 g cokolady na vareni
- cca 40 g ztuzeneho tuku
- ozdoby
Postup Vánoční ischelské dortíky -
Postup přípravy receptu
-
Studene maslo z chladnicky rozkrajame na male kocky. Do muky pridame maslo, pridame cukor, mandle, zltok a citronovu koru. Na doske rychle vypracujeme cesto…v ziadnom pripade sa s nim nemaznajte a zbytocne nepriemiesavajte hore dolu. Cesto rozdelime na dve polovice zabalime do folie a ulozime do chladnicky na 2 hodiny. Cesto vytiahneme a nechame v izbovej teplote povolit. Prvu gulu …najprv si podsypeme mukou zo spodu aj z vrchu, rozvalkame na podlozke….ja som valkala cez potravinovu foliu a velmi mi to pomohlo. Formickou vykrajujeme kolieska (ja som zvolila kvietok uplne z pragamatickeho dovodu…nemala som koliesko) Kolieska kladieme na plech vystlany peciacim papierom a pecieme vo vyhriatej rure cca 10 min…Dobu pecenia si musite urcit sami podla vasej rury.
Pripravime si napln. Mlieko zvarime s cukrom. Do horuceho vsypeme mlete orechy a povarime kym nezacne hustnut. Ak sa vam zda prilis riedka, tak doplnte mletymi piskotami, alebo mletymi orechami. Ja som dala najprv hrst mletych piskot a az potom som dohustovala orechami. Napln doriedime rumom..ja som dala urcite viac ako pol decak. Napln, este kym je horuca..vlozime do sacku na plnenie a plnime kolieska. Ak Vam napln vychladne, tak ju znovu ohrejte, pretoze inak by sa Vam kolieska nezlepili a odpadavali by.
Vo vodnom kupeli ohrievame kastrolik kde mame nalamanu cokoladu a stuzeny tuk, dovtedy kym sa nerozpustia. Pokial ste kolieska lepili teplou plnkou, tak Vam nebude robit problem, namacat vrchne kolieska bez toho aby Vam odpadli. Ak Vam nejaky odpadne, tak skuste na povrch plnky kvapnut horucu cokoladu. Kedze su to vianocne islerky, zdobila som ich vianocnymi posypkami.