Vanilkový řez se šlehačkou z listového těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 800 g listového těsta (2 X 400 g)
- 600-750 ml smetany ke šlehání 33% (3 ks po 200-250 ml)
- 2 vanilkové cukry
- 1 ztužovač šlehačky
- 800 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 50 g másla
- 3-4 lžíce cukru krupice
- moučkový cukr
Postup Vanilkový řez se šlehačkou z listového těsta
Postup přípravy receptu
-
Listová těsta vyválíme na pomoučněném stole na velké pláty. Jeden plát uděláme o něco větší a vyložíme jím hluboký velký plech i do stran, druhý můžeme nechat na nízkém plechu. Plechy nemusíme vymazávat ani vykládat pečícím papírem, nepřilepí se. Vyválené pláty propícháme vidličkou nebo špejlí, aby se při pečení zbytečně moc nenafukovaly a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Pak necháme vychladnout a připravíme pudink.
750 ml mléka osladíme, přivedeme k varu, za stálého míchání přilijeme dva pudinky, rozmíchané ve zbylém mléku. Povaříme dle návodu, odstavíme a ihned přidáme máslo, které za stálého míchání necháme v pudinku rozpustit. Pak pudink nalijeme na upečený plát s vyššími okraji a rovnoměrně rozetřeme. Necháme dobře vychladit.
Smetanu vyšleháme s jedním ztužovačem, vanilkovými cukry a moučkovým cukrem dle chuti (nemusí být) do tuha. Vychladlý pudink rovnoměrně potřeme šlehačkou, zaklopíme druhým plátem pečeného listového těsta a dáme do chladna na noc proležet (když to vydržíme:-)).
Krájíme ostrým pilkovým nožem, abychom nemuseli vrchní díl krájet před pečením na porce, ale i to je možné. Před podáváním jemně pocukrujeme.