Vanilkový dort s jahodovým krémem a malinami

Recepty, Dorty

Suroviny

Forma o průměru 24 cm
Korpus:
300 g cukru moučka
300 g polohrubé mouky
2 vanilkové cukry
6 vajec
1,5 lžičky vanilkového aroma
1,5 prášku do pečiva
15 PL vody
Krém:
820 g jahodového kompotu
2 jahodové pudingy
500 g másla
8 PL cukru moučka
Na ozdobu:
čerstvé maliny/ nebo jiné ovoce
Na vymazání formy:
tuk/máslo
hrubá mouka

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: V jedné míse vyšleháme celá vejce s cukry (vanilkovými a moučkovým) do pěny. Poté přidáme vanilkové aroma, vodu a šleháme dál. V druhé míse jsme mezitím smíchali mouku s práškem do pečiva a postupně jsme ho přimíchali do tekuté směsi. Vymažeme formu tukem a vysypeme hrubou moukou, když těsto vylijeme do formy, dáme ho do předehřáté trouby (180 stupňů) a pečeme 40-47 min.

  2. Krém: Kompoty rozmixujeme i se šťávou. Kompot použijeme jako základ na puding místo mléka. Takže dáme rozmixované kompoty do hrnce a až budou teplé, přidáme oba dva jahodové pudingy a metličkou (aby se netvořily hrudky) mícháme. Až bude puding vařit, tak ho přibližně po minutě a půl dáme vychladnout. Mezitím utřeme lehce změklé máslo s cukrem a poté ho vyšleháme do pěny a až puding vychladne, tak ho po částech vmícháme do másla (nejlépe stěrkou).

  3. Když je korpus hotový a vychladlý (klidně přes noc odležený), můžeme ho opatrně rozříznout strunou nebo nožem (Pozor! Korpus je opravdu křehký). Poté jednotlivé vrstvy potřeme krémem, klidně můžeme ještě jednotlivé vrstvy proložit nakrájenými jahodami nebo jiným vámi zvoleným ovocem. Když máme dort potřený krémem, ozdobíme ho dle libosti a můžeme servírovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!