Valentýnské cookies „červený samet“

Recepty, Moučníky

Suroviny

2 1/4 hrnku (155 g) hladké mouky
2 1/2 PL kakaa na pečení
1 1/2 ČL kukuřičného škrobu
3/4 ČL jedlé sody
1/2 ČL soli
7 PL (100 g) másla, pokojové teploty
6 PL (85 g) ztuženého tuku, pokojové teploty
1 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
1 vejce
1 žloutek
1 ČL octa
1 1/2 ČL vanilkového extraktu
1 PL červeného potravinářského barviva (tekutého)
150 g bílé čokolády, nasekané nahrubo

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C a pečící plechy vyložíme pečicím papírem.

  2. Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.

  3. V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme máslo, ztužený tuk s cukrem do pěny.

  4. Přidáme vejce, žloutek a šleháme, dokud se řádně nespojí.

  5. Pak přidáme ocet, vanilku a potravinářské barvivo. Opět řádně promícháme.

  6. Pomalu přidáváme suché přísady a mícháme, až se spojí.

  7. Vmícháme 100 g nasekané čokolády.

  8. Polévkovou lžící nabereme asi 1 - 2 PL těsta, uděláme z ní kuličku a dáme ji na plech v dostatečném rozestupu (cca 9 - 12 sušenek na 1 plech). Do každé kuličky (sušenky) zatlačíme ještě pár kousků čokolády.

  9. Pečeme v předehřáté troubě cca 8 - 10 minut.

  10. Necháme vychladnout na plechu. 11. Podáváme při pokojové teplotě.

  11. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici, cca 5 dní.

  12. Aby byly sušenky vláčné a měkké, vyndáme je pár minut před podáváním z lednice a necháme je v pokojové teplotě, příp. je dáme na pár vteřin do mikrovlnné trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!