Valentýnské cookies „červený samet“
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2 1/4 hrnku (155 g) hladké mouky
- 2 1/2 PL kakaa na pečení
- 1 1/2 ČL kukuřičného škrobu
- 3/4 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL soli
- 7 PL (100 g) másla, pokojové teploty
- 6 PL (85 g) ztuženého tuku, pokojové teploty
- 1 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 1 ČL octa
- 1 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 1 PL červeného potravinářského barviva (tekutého)
- 150 g bílé čokolády, nasekané nahrubo
Postup Valentýnské cookies „červený samet“
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 190°C a pečící plechy vyložíme pečicím papírem.
Ve středně velké míse smícháme mouku, kakaový prášek, kukuřičný škrob, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
V míse kuchyňského robotu (nebo ručním mixérem) ušleháme máslo, ztužený tuk s cukrem do pěny.
Přidáme vejce, žloutek a šleháme, dokud se řádně nespojí.
Pak přidáme ocet, vanilku a potravinářské barvivo. Opět řádně promícháme.
Pomalu přidáváme suché přísady a mícháme, až se spojí.
Vmícháme 100 g nasekané čokolády.
Polévkovou lžící nabereme asi 1 - 2 PL těsta, uděláme z ní kuličku a dáme ji na plech v dostatečném rozestupu (cca 9 - 12 sušenek na 1 plech). Do každé kuličky (sušenky) zatlačíme ještě pár kousků čokolády.
Pečeme v předehřáté troubě cca 8 - 10 minut.
Necháme vychladnout na plechu. 11. Podáváme při pokojové teplotě.
Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici, cca 5 dní.
Aby byly sušenky vláčné a měkké, vyndáme je pár minut před podáváním z lednice a necháme je v pokojové teplotě, příp. je dáme na pár vteřin do mikrovlnné trouby.