Valašské frgále

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto na 5 koláčů:
600 g hladké mouky
400 g hrubé mouky
240 g másla
240 cukru
60 g droždí
4 žloutky
mléko
sůl
Drobenka:
500 g másla (hery, oleje)
300 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 sáčky vanilkového cukru
citrónová kůra
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít.

  2. Pak jej i ostatní suroviny důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout.

  3. Pak ho rozdělíme na 5 bochánků a necháme dál kynout.

  4. Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30-32 cm. Lze použít i koláčovou formu, nebo si na pečicím papíru předkreslit kolo

  5. Po obvodu koláče vytvoříme 1 cm široký, vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem.

  6. Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout.

  7. Koláč pak vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

  8. Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem. Tip: Po vytažení z trouby lze okraje potřít také mlékem (těsto zkřehne) a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!