Valašské frgále
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto na 5 koláčů:
- 600 g hladké mouky
- 400 g hrubé mouky
- 240 g másla
- 240 cukru
- 60 g droždí
- 4 žloutky
- mléko
- sůl
- Drobenka:
- 500 g másla (hery, oleje)
- 300 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 3 sáčky vanilkového cukru
- citrónová kůra
- skořice
Postup Valašské frgále
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, mléka a části cukru připravíme kvásek a necháme vzejít.
Pak jej i ostatní suroviny důkladně prohněteme a těsto necháme dobře vykynout.
Pak ho rozdělíme na 5 bochánků a necháme dál kynout.
Každý díl těsta stejnoměrně rozválíme na kruh o průměru 30-32 cm. Lze použít i koláčovou formu, nebo si na pečicím papíru předkreslit kolo
Po obvodu koláče vytvoříme 1 cm široký, vyšší okraj, který potřeme rozšlehaným žloutkem.
Střed naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a necháme znovu kynout.
Koláč pak vložíme na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
Hned po upečení potřeme okraje frgálu rozpuštěným máslem. Tip: Po vytažení z trouby lze okraje potřít také mlékem (těsto zkřehne) a střed pokropit přepuštěným máslem smíchaným s rumem (nešetříme).