Uzená plec na víně

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

600 g uzené plece vepřové
1 cibule
2 mrkve
1/2 celeru
3 lžíce sekané petrželové natě
100 ml červeného vína
vývar
1 bobkový list
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
černý pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu rozpálíme olivový olej a máslo a necháme zesklovatět plátky cibule. Přidáme plátky celeru a mrkve a opékáme dohněda. Zalijeme vínem a necháme ho zprudka odpařit.

  2. Jakmile se veškerá tekutina vydusí, vložíme maso, které jsme pokrájeli na 2-3 menší kusy a opečeme ho ze všech stran. Přidáme bobkový list, petrželku, dobře opepříme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, aby hladina sahala do třetiny výšky masa.

  3. Dusíme na velmi nízké teplotě hodinu až hodinu a půl, přičemž pokrm hlídáme a podle potřeby doléváme horký vývar.

  4. Hotové maso vyndáme a ostatní vydusíme na tuk (zůstává stopa po vařečce na dnu hrnce). Přisypeme hladkou mouku, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem. Kousky zeleniny pomačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši, zmírníme teplotu na minimum a prováříme asi 25 minut.

  5. Na závěr vrátíme maso, které jsme nakrájeli na plátky, a prohřejeme (pokud nechceme mít maso přímo v omáčce, prohřejeme ho na páře, nebo ho po vyjmutí z pokrmu zabalíme do alobalu).

  6. Omáčku opatrně - podle chuti - dosolíme až hotovou, protože vývar je slaný a uzené maso jí také předá část ze svojí slanosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!