Ukrajinský piroh z veky

Recepty, Ostatní

Suroviny

1 krájená veka (nebo toustový chléb)
500 g šunky (nebo salámu)
300 g jemně krájené anglické slaniny
2-3 rajčata
150-200 g másla
300 g strouhaného sýru
2 dl mléka
5 vajec
sůl
mletý pepř
petrželka
jarní cibulka
kopr

Postup přípravy receptu

  1. Salám (šunku) nařežeme na kolečka, rajčata nakrájíme na tenké plátky, tvrdý sýr nastrouháme na okurkovém struhadle, odřežeme jeden okraj každého plátku veky z jedné strany, plátky chleba namažeme máslem.

  2. Zálivka: v misce rozšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete. Můžete přidat i některé z vašich oblíbených koření.

  3. Zapékací misku o průměru 26 cm řádně vytřete máslem a vložte plátky veky seříznutým krajem ke středu tak, aby vytvořily hvězdici. Plátků bude potřeba tak 12 – 15, podle jejich tloušťky. Uprostřed se vytvoří komínek, který vyplníme špalíčky ze zbytků nedostrouhaného sýra.

  4. Plátky veky proložíme kolečky salámu a rajčat. Celé shora přelijeme a zalijeme nálevem z mléka, vajec a koření, do středu vzniklé hvězdice a na vrchol nasypeme strouhaný sýr (i mezi plátky) a necháme v troubě vyhřáté na 170°C asi 30 minut zapéct do vytvoření mírné krusty na povrchu.

  5. Po vytažení z trouby posypeme zelenými bylinkami a teplé podáváme. Krájíme jako dort.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!