Ukrajinský piroh z veky
Recepty, OstatníSuroviny
- 1 krájená veka (nebo toustový chléb)
- 500 g šunky (nebo salámu)
- 300 g jemně krájené anglické slaniny
- 2-3 rajčata
- 150-200 g másla
- 300 g strouhaného sýru
- 2 dl mléka
- 5 vajec
- sůl
- mletý pepř
- petrželka
- jarní cibulka
- kopr
Postup Ukrajinský piroh z veky
Postup přípravy receptu
-
Salám (šunku) nařežeme na kolečka, rajčata nakrájíme na tenké plátky, tvrdý sýr nastrouháme na okurkovém struhadle, odřežeme jeden okraj každého plátku veky z jedné strany, plátky chleba namažeme máslem.
Zálivka: v misce rozšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete. Můžete přidat i některé z vašich oblíbených koření.
Zapékací misku o průměru 26 cm řádně vytřete máslem a vložte plátky veky seříznutým krajem ke středu tak, aby vytvořily hvězdici. Plátků bude potřeba tak 12 – 15, podle jejich tloušťky. Uprostřed se vytvoří komínek, který vyplníme špalíčky ze zbytků nedostrouhaného sýra.
Plátky veky proložíme kolečky salámu a rajčat. Celé shora přelijeme a zalijeme nálevem z mléka, vajec a koření, do středu vzniklé hvězdice a na vrchol nasypeme strouhaný sýr (i mezi plátky) a necháme v troubě vyhřáté na 170°C asi 30 minut zapéct do vytvoření mírné krusty na povrchu.
Po vytažení z trouby posypeme zelenými bylinkami a teplé podáváme. Krájíme jako dort.