Tvarohový koláč s dýní a pomerančem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 250 g křehkého těsta (já dělala vlastní napůl ze špaldové mouky)
- 500 g dýně
- 50 g másla
- štáva z 1 velkého pomeranče
- 4 žloutky
- 100 g cukru krupice
- 350 g měkkého tvarohu (tučnost dle libosti)
- 1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilk. extraktu)
- 3-4 kapky éterického pomerančového oleje
Postup Tvarohový koláč s dýní a pomerančem
Postup přípravy receptu
-
Dýni pokrájet na větší kostky, osmahnout na másle lehce do zlatohněda, zalít pomerančovou šťávou a pod pokličkou dusit do měkka asi 5-10 minut), v případě potřeby podlít vodou (málo).
Vypnout, odklopit poklici, nechat chvíli oschnout, pak rozmixovat tyčovým mixérem dohladka.
Žloutky ušlehat s cukrem do pěny, přidat tvaroh, vanilku, nakonec dýňové pyré a éterický olej (opravdu ne víc než 4 kapky).
Hmotu nalít do koláčové formy vyložené těstem (nalívat od prostředka, náplň se sama pěkně rovnoměrně rozlije).
Pečeme na 160°C cca 30 minut, pak stáhnout na 140°C a dopéct (mně to trvalo tak asi dalších 10 minut, zkusit špejlí). Doporučuji péct ideálně večer a krájet až ráno.