Tvarohový dort s jahůdkami
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 lžíce oleje
- Náplň:
- 500 g tvarohu
- 150 g másla
- 200 g cukru moučka
- 1 citron
- 2 vanilkové cukry
- 250 g čerstvých jahod
- 1 balíček čirého želé na dorty
- 100 g mandlových lupínků
Postup Tvarohový dort s jahůdkami
Postup přípravy receptu
-
Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Pak lehce vmícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a nakonec přimícháme olej. Těsto nalijeme do vymazané dortové formy o průměru 28 cm a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 40 minut.
Po vychladnutí vyndáme z formy, tu omyjeme a stranu namažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno formy položíme korpus a na něj rozetřeme po jeho celé ploše tvarohovou náplň. Náplň připravíme tak, že smícháme tvaroh s polovinou moučkového cukru, vanilkovými cukry, šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu. Máslo vyšleháme se zbylým moučkovým cukrem a část si odložíme na potření stran dortu. Zbytek promícháme s tvarohovou hmotou.
Potřený korpus necháme v lednici ztuhnout asi 2 hodiny. Poté narovnáme jahody a přelijeme je uvařeným želé, které připravíme dle návodu na obalu. Dáme znovu do lednice ztuhnout, pak sundáme dortovou formu a okraje potřeme zbylým máslovým krémem a obalíme mandlovými lupínky.