Tvarohové kostky s borůvkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
4 vejce
100 g krupicového cukru
2 lžíce slunečnicového oleje
150 g polohrubé mouky
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
200 g zakysané smetany
4 lžíce vaječného likéru
1 lžička vanilkové pasty nebo dřeň z 1 vanilkového lusku
80 g moučkového cukru
Borůvková poleva:
350 g borůvek
500 ml vody
2-3 lžíce krupicového cukru
1 sáček pudinkového prášku Zlatý klas
1 lžička vanilkové pasty
1/2 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce šleháme s cukrem, až vznikne světlá pěna, pak zašleháme olej. Nakonec opatrně vmícháme mouku. Menší plech (30 x 20 cm) vyložíme pečícím papírem a nalijeme těsto. Pečeme při 180°C asi 15 minut. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  2. Větší cedník vyložíme čistou utěrkou, vložíme do něj tvaroh a nad vhodnou nádobou necháme asi 2 hodiny vykapat přebytečnou tekutinu. Pak s tvarohem smícháme ostatní suroviny na náplň. Tvarohovou náplň natřeme na vychladlý piškotový základ.

  3. Připravíme borůvkovou polevu: borůvky dáme do kastrůlku spolu s vodou, cukrem, vanilkovou pastou a skořicí. Zlatý klas rozmícháme v trošce vody a přilijeme do kastrůlku. Vše přivedeme za stálého míchání k varu a 1-2 minuty povaříme. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a pak rovnoměrně rozetřeme na tvarohovou vrstvu. Před krájením necháme ztuhnout a vychladit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!